Facebook съди ЕС за „неуместни“ искания по антитръстовите си разследвания

July 29th, 2020 | by gino
Facebook съди ЕС за „неуместни“ искания по антитръстовите си разследвания
горещи теми
0

Facebook Inc. оспорва исканията на Европейската комисия за предоставянето на голям обем от данни, които според социалната мрежа включват чувствителна лична информация, която не е необходима за антитръстовете разследвания на блока.

Компанията не е съгласна с искането на ЕК за предоставяне на вътрешна документация и по-рано този месец е предприела действия пред Общия съд на ЕС, съобщава Bloomberg.

От Facebook се очаква да предостави на регулаторите стотици хиляди документи. Според компанията обаче „изключително широкообхватното естество“ на европейското искане ще принуди компанията да даде „преобладаващо неуместни документи, които нямат нищо общо с разследванията на комисията“, посочва Тим Ламб, адвокат на Facebook

ЕС води разследване срещу платформата за продажби на социалната мрежа и това как тя използва данните от приложенията си. Това е едно от няколко дела за справедлива търговия срещу интернет компании. Други обекти на мерки от страна на ЕС са също Amazon и Amazon. Регулаторите в блока могат да поискат от компании да предоставят документи с посочени в тях съответни ключови думи, а ако не го направят са застрашени от глоби.

По думите на адвокат Ламб исканите от Брюксел документи съдържат „високо чувствителна лична информация като медицински данни на служителите (на компанията – бел. ред.), лични финансови документи и лична информация за членове на семействата а служителите“. „Смятаме, че подобни искания трябва да бъдат преразгледани от европейските съдилища“, допълва той.

ЕС поиска от Facebook вътрешнофирмени имейли и други документи, съдържащи ключови думи като „голям въпрос“, „затваряне“, „не е добре за нас“, които обаче според източник на Bloomberg включват и лична комуникация на служители и оценки за работата и сигурността, които са извън обхвата на което и да е било разследване.

От ЕК вече заявиха, че ще защитават своята позиция в съда.

investor.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook