Huawei могат да бъде изключени от изграждането на полската 5G мрежа

September 9th, 2020 | by gino
Huawei могат да бъде изключени от изграждането на полската 5G мрежа
горещи теми
0

Планираните от Полша критерии за оценка на риска от доставчиците на телекомуникационно оборудване са политически и могат да бъдат насочени към изключване на Huawei от развитието на 5G мрежата на страната, заяви китайската компания в сряда.

САЩ твърдят, че оборудването на Huawei може да бъде използвано от Китай за шпионаж – твърдение, отречено от Huawei и Пекин – и настоява своите съюзници да забранят компанията.
Във вторник Полша публикува проект на закон за киберсигурността, като дава на заинтересованите страни 14 дни за коментар.
Законът казва, че доставчиците ще бъдат разделени на четири групи в зависимост от тяхната потенциална заплаха за киберсигурността на Полша въз основа на критерии като това дали доставчикът може да бъде повлиян от страна извън Европейския съюз или НАТО, или дали тяхната родна страна зачита човешките права, наред с други .
“Критериите, които се предлагат … са политически, не са измерими, не са прозрачни, не са обективни”, каза Ришард Хордински, директор по стратегии и комуникации в Huawei Polska, пред Ройтерс.
„Ако преценим къде политически нещо може да не се побере, тъй като в Полша има трима доставчици на 5G, тогава вероятно можем да говорим за нашата компания, но се надявам, че това няма да се случи“, добави той.
В законопроекта се казва, че на телекомуникационните оператори няма да бъде позволено да купуват ново оборудване от доставчици, считано за “високорисково”, и ще трябва да заменят съществуващото оборудване от този доставчик в рамките на пет години. За доставчици с „умерен риск“ ще бъде забранено само закупуването на ново оборудване.
Анализаторът на Trigon DM Доминик Нишч заяви в бележка, че Huawei вероятно ще бъде класифициран като доставчик на “умерен риск”, което означава, че операторите няма да могат да купуват нови доставки от него, но няма да се налага да заменят 4G оборудването.
Play, най-големият мобилен оператор в Полша, чиято мрежа разчита основно на оборудването на Huawei, и Cyfrowy Polsat заявиха, че трябва да анализират проекта, преди да го коментират, докато T-Mobile не е налице веднага за коментар. Orange Polska разкритикува предложените срокове за извеждане от експлоатация на инфраструктурата, като заяви, че те са много по-кратки, отколкото в други страни.

reuters.com/

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook