Rompetrol ще увеличи бензиностанциите си в България

August 10th, 2017 | by gino
Rompetrol ще увеличи бензиностанциите си в България
градска инфраструктура
0

Казахстанската нефтена компания KazMunayGas International (KMGI), собственик на групата Rompetrol, иска да отвори още бензиностанции в България.

Rompetrol има за цел да увеличи пазарния дял на бензиностанциите си в България – до 15%. “Това не изключва придобиването на съществуващи мрежи”, казаизпълнителният директор на държавната компания Алексей Головин. Той потвърди, че в средносрочен и дългосрочен план групата ще се стреми да се разшири в региона, като целите за придобиване могат да включват както бензиностанции, така и бази за съхранение на горива.

500_15_rompetrol img_7211_73018900

KMGI е със седалище в Казахстан, но основните й активи са в Румъния, тъй като притежава контролен пакет в Rompetrol Rafinare, която оперира най-голямата рафинерия в страната Petromidia, а също и Vega и Rompetrol Petrochemicals. KMGI  управлява над 1000 бензиностанции в Румъния, Молдова, Грузия и България, заедно със 100 станции под марката Dyneff във Франция и Испания.

tdfv

Централният офис на KazMunayGas International (KMGI)

В момента върви сделка между CEFC China Energy и KMGI като китайската компания купува 51% от акциите на казахстанската. Очаква се сделката да приключи до няколко месеца. CEFC China Energy е поела ангажимент да инвестира 3 млрд. долара в групата в продължение на пет години. Голяма част от тези инвестиции ще бъдат насочени към българското подразделение на компанията.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook