SWAROVSKI СЕ МЕСТИ В СЪРБИЯ!

November 6th, 2017 | by vencio1980
SWAROVSKI СЕ МЕСТИ В СЪРБИЯ!
горещи теми
0

Сърбия не е част от ЕС  и в близките години едва ли ще стане. Въпреки това западната ни съседка не спира да строи магистрали и да привлича чуждестранни инвестиции, напук на доскорошната международна изолация в която беше. Пример за това е Австрийският производител на бижута Swarovski, който през 2015 г. отвори завод с 550 работни места в Суботица. Този месец обаче компанията постепенно се отказа от работните си места в родния град Ватенс за сметка на нови такива в Сърбия.

Компанията планира до края на 2018 г. цялото и производство да е именно в западната ни съседка. Очакванията са за нови 1200 работни места.

Интересно как България като член на ЕС не се възползва от възможността такава инвестиция да се направи тук. Още по-интересно какво е накарало инвеститорите да търсят в този регион възможностти не в страна членка на ЕС. Какво толкова ги плаши в България,че я заобикалят така ?

Общи приказки и оправдания от рода,че работната ръка в Сърбия е евтина не издържат. Цифрите показват,че средната работна заплата е около 412 евро, почти колкото в България. Явно инвеститорите не само търсят евтина работна ръка, но и лагоприятен климат за техните инвестиции.

 

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook