The Guardian: Корупционен облак е надвиснал над България, докато поема председателството на ЕС

December 28th, 2017 | by gino
The Guardian: Корупционен облак е надвиснал над България, докато поема председателството на ЕС
ваши репортажи
0

Навремето малките страни се страхуваха от Брюксел, виждайки го като много силен. Сега ако имаш фискална стабилност и сътрудничиш по големите въпроси, няма да имаш проблеми. Това се казва в статията за България на Дженифър Ранкин, кореспондент на британското издание The Guardian в Брюксел. В нея пише, че “повече от десетилетие след като България се присъедини към ЕС, остават въпроси за това как тя се справя с корупцията, а присъствието на крайнодесни партии в правителството е причина за притеснение. Според индекса за възприятие на корупция на Transparency International България е най-корумпираната страна в ЕС”, пише изданието.

Музика ще свири, фойерверки ще се гърмят и светят, и после в полунощ на 1 януари България – най-бедната и “най-корумпирана” страна в Европейския съюз, ще поеме ротационното председателство на ЕС, пише в началото на статията. В материала е цитиран доклад на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), според който повече от 1 на всеки 5 българи участва в корупция – или общо 1,3 милиона българи. “Достигнахме момент на държавна корупция, който може да бъде описан като заловена държава.” казва Огнян Шентов, председател на центъра. В статията също така се напомня, че евромониторингът над съдебната ни система е трябвало да продължи само няколко години. 11 години по-късно Европейската комисия продължава да публикува годишни доклади, но анктикорупционнните експерти се притесняват, че натискът на Брюксел за промяна е отслабнал.

gardian_korupcia

“Очевидно механизма доведе до резултати. България успя да озапти организираната престъпност”, казва Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията. “Но по отношение на корупцията и правосъдната реформа тя не дава резултатите, които ЕС и Брюксел очакваха.” Високопоставен служител на Европейската комисия, който остава анонимен, споделя пред изданието, че ЕК не смята да отменя или смекчава евромониторинга по политически причини. “Докладите няма да приключат, докато „не видим всички критерии и препоръки изпълнени в доклада“, казва той. В статията също така се казва, че България, за разлика от Унгария и Полша, не е „проблемна държава“, която е изправена пред санкции, нито като Гърция има сериозни финансови проблеми. Това също навярно е причина ЕС да не желае да става изключително суров със София.

„Солидното финансово състояние и предвидимост на София под център-дясното правителство на Бойко Борисов може би обясняват защо Жан Клод Юнкер, председателят на ЕК, призовава България и Румъния да се присъединят „незабавно“ към Шенген. Франция, Германия и други западни страни блокират влизането на двете страни в Шенген от години заради притеснения около корупцията.“

© Actualno.com

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook