АБСУРДИТЕ НА ВАРНА: ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА ПАДАТ, ТАРИФИТЕ НА ТАКСИТАТА СЕ ВДИГАТ?!?

February 12th, 2016 | by gino
АБСУРДИТЕ НА ВАРНА: ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА ПАДАТ, ТАРИФИТЕ НА ТАКСИТАТА СЕ ВДИГАТ?!?
горещи теми
0

Цените на горивата. Варна е най-добрият град за зареждане с гориво. Факт! Варненци са обект на завист, заради най-болната тема на българина – цената на горивата. Покачването на каквато и да е стока или услуга няма такова въздействие при българина, както промяната на цената на горивата. Благодарение на аптечния бос Марешки картела при горивата бе разбит във Варна. Цените на горивата тук са с 40 ст по-ниски от тези в останалата част от страната. Редно бе след като вече няколко месеца ниските цени се задържаха да паднат цените и на някой услуги тясно свързани с цените на горивата. Като такситата например. Да ама не, както казваше един известен български журналист.

38398.w470

 

Цените на такситата. От няколко години минималната тарифа определена от Община Варна е 60 ст/км. Естествено такситата не карат на тази тарифа от много време. Цените на горивата от 4 месеца са с 40 ст по-ниски, а такситата настояват за промяна на минималната тарифа на …. 90 ст/км!?! Забележете, те и сега могат да карат на 90 ст/км, но искат промяна да не може някой да си намали тарифата и да ги конкурира. Ние от varnahot.com питаме защо? Защо, когато цените на горивата падат, тарифите на такситата се ….вдигат?

Картел при горивата не може, но при такситата не е проблем! Значи, когато веригите бензиностанции държат еднакви високи цени на горивата всички включително и такситата скачат против картела и искат реални ниски цени. Марешки беше посрещнат като герой победил картела! Когато обаче една таксиметрова компания реши да намали цените и да разбие монопола във Варна нещата започват да стоят по коренно различен начин! Всички скачат срещу нея и за капак дори инициират среща с общинската администрация за вдигане на минималната цена за километър!!! От това по-нагло няма накъде. СКАНДАЛНО!

Кой как се бори с конкуренцията. Как бихте реагирали при аналогична ситуация: Ако при така анатемосвания от всички петролен бизнес веригите поискат да се вдигне минималната цена на горивата и да принудят Марешки да продава скъпо? Няма такова нещо и на практика никой не пречи на Марешки. Никой не отиде да го бие или да му разбива офиса. Веригите се борят за пазара като и те намаляват цените. Излиза, че уж най-лошият, най-наглият бизнес с горивата е в пъти по-либерален от бруталния бизнес на такситата. Таксиджиите са готови да бият, трошат и пребиват, но да си запазят картела и високите цени. Те действат като организирана престъпна група и не подбират средства, когато трябва да си защитят интересите! Всички станахме свидетели на физическата саморазправа и побоя, на който бе подложен всеки осмелил се да намали цените във Варна.

Позицията на общинската администрация. И ако за таксиджиите това е нормално, то поведението на общинската администрация буди у нас недоумение. С какви мотиви общинарите застават на страната на картела на такситата? Не е ли целта на общинарите да спомагат за по-добрият живот на варненци и да работят за техните интереси? Защо при спадане на цената на горивата се налага промяна в тарифата на такситата? Кое налага тарифите да се увеличат?

taxi-2

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook