Безумията във Варна: Велоалеите – опит за подобряване на живота на варненци или поредното нагло “усвояване” на европари

December 7th, 2015 | by gino
Безумията във Варна: Велоалеите – опит за подобряване на живота на варненци или поредното нагло “усвояване” на европари
градска инфраструктура
0

От две години Варна е в плен на усилени ремонти на булеварди и улици. Още незавършени повсеместните улични ремонти и започна разбиването на тротоарите за изграждането на така рекламираните велоалеи по програмата за интегриран градски транспорт. Безспорно Варна има нужда от велоалеи, но както от тях има нужда и от тротоари в кварталите, както и от асфалтирани улици в много от крайните квартали на града. Надеждата на варненци е липсващата инфраструктура ще започне да се изгражда малко по малко. Но изграждане на тротоари и нови улици със сигурност скоро няма да има. Виж обаче за изграждането на велоалеите кипи стахановски труд. Какво обаче всъщност се прави?

aleya1

 

Дали идеята е да се направи придвижването с велосипед по безопасно, по-приятно и по-предпочитано средство за придвижване на варненци или по-скоро упражнението е да се “усвоят” едни 4,6 милиона лева? Като гледаме резултатите от направеното досега идеята за безопасно колоездане последното нещо, за което е мислено. На места велоалеята заема цялата площ на пешеходната зона, като няма никакво място за пешеходци. А на други места велоалеята е широка само 20 см !!! , прави остри завои и е опасно близко до сградите ?!? Гледайки тези проектантски “чудеса” пред varnahot.com изникват следните въпроси:

КОЙ Е УМНИКЪТ ПРОЕКТИРАЛ ТЕЗИ АБСУРДНИ ВЕЛОАЛЕИ?

КОЙ ОТГОВОРЕН ФАКТОР Е ОДОБРИЛ И РАЗРЕШИЛ ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЦЕЛИЯТ ТОЗИ АБСУРД?

КОЙ В КРАЯ НА КРАИЩАТА ЩЕ ПЛАТИ ЗА ЦЯЛАТА РАБОТА ПО ИЗГРАЖДАНЕТО НА АЛЕИТЕ?

И в заключение изниква и въпросът изобщо някой ще използва ли това проектантско недоразумение или ще остане като паметник на алчността и некадърността на един невидим кмет, на една неадекватна администрация и на едно некадърно управление?

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook