Борисов, сделката за ЧЕЗ, или как ни правят на идиоти.

February 24th, 2018 | by vencio1980
Борисов, сделката за ЧЕЗ, или как ни правят на идиоти.
горещи теми
0

Драмата “Гинка-Теменужка” изглежда като извадена от някой сатирично-фантазиен роман на братята Стругацки, развиващ се в затънтено провинциално градче, намиращо се неизвестно къде. Само че, както и в романите на братята, всъщност става дума за това, какво реално ни се случва – или, по-точно, ни бива случвано от властта. Започват да ни пробутват вече

напълно сюрреалистични сюжети

– наративи, предлагани от властта, в които няма нито логика, нито причинно-следствени връзки, нито дори елементарна правдоподобност.

Примерите валят отвсякъде и особено – след началото на прословутото Председателство. Властта гласува за “втори лифт” в Банско, без в документа да има словосъчетанието “втори лифт”. Но всички институции и медийни рупори на властта са впрегнати да обясняват, че цялата работа е за “втори лифт”. Проект за “втори лифт” няма и никога не е имало. Но всички сме приканвани да подкрепим въпросното правителствено решение за “втори лифт”.

Аналогично е положението с “двете лъвчета”. Всички институции на властта – и техните медийни рупори – бяха впрегнати, за да бъдат преместени животинките от несъществуващия (без лиценз) зоопарк в Разград към също толкова несъществуващия зоопарк в Пазарджик. От който пък зоопарк (т.е. пазарджишкия) си признаваха, че нямат никаква представа, как да отглеждат големи котки. Държавата, по думите на Нено Димов, не можеше да направи нищо за спасяването на лъвчетата, а после се оказа, че – може.

Това не са просто купища лъжи, ръсени с цел заблуда на противника (т.е. на данъкоплатеца). Положението е доста по-драматично, както виждаме в сюжета “Гинка-Теменужка”. Става дума за нарушаване на самите основания на съществуването на света в някакъв подреден вид – т.е. на логиката и на причинно-следствената връзка.

Да видим обясненията на Теменужка за оставката й: “Процедурата (т.е. по продажбата на ЧЕЗ на Гинка от Пазарджик) се провежда по чешкото законодателство. Смятам, че това изключва всякакви хипотези и съмнения и намеци за определена намеса на българската държава и правителство при вземането на решението на Чехия.”

Това, по правилата на формалната логика, е Пропозиция А: нито българската държава, нито някой български държавник има каквато и да е връзка с продажбата на ЧЕЗ. От това би трябвало да следва Пропозиция Б: министър Петкова да съобщи на всички да си гледат работата и да не я занимават – нито нея, нито който и да е български държавник – със сделката.

Само че вместо Пропозиция Б, получаваме Пропозиция Г (“Гинка”): “И понеже не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения и да има изобщо поводи за съмнения и дори да се намесва името на премиера, смятам, че достойната постъпка е човек да си подаде оставката”.

Така… Българската държава няма нищо общо, но енергийният министър подава оставка, за да пази името на премиера… Нещо такова има някъде при руския писател Гогол: че има хора, които бъркат 2 + 2 и изкарват резултата 5; но има и такива, които, когато бъркат 2 + 2, изкарват резултата “тиган”.

Анти-логически скок прави и премиерът Борисов:

“Сделка между частни компании в Чехия няма начин как да контролираме или попречим… Нито енергийният министър, нито аз, нито който и да било, може да повлияе на подобна сделка…”

От което би трябвало, по правилата на логиката, да следва нещо като: “Затова – никакви оставки!”. Само че вместо Пропозиция Б, ние отново виждаме появата на Пропозиция Г (“Гинка”): “Почтеното и правилното е – това я (т.е. министър Петкова) посъветвах – да отиде в парламента и да обяви оставка.”

Няма университет в света, който да не напише опашата

двойка по дисциплината “Логика” както на българския премиер

така и на неговата (екс) енергийна министърка. У нас, обаче, точно тази липса на логика при висшите държавни ръководители не прави никому никакво впечатление. Защо?

Защото, след дългогодишни усилия, властта е успяла да ни изкара от сферата на европейския тип мислене, поне – по отношение на неговите философски основания.

В западната философия съществува правилото, че едно нещо е или налично (съществува, има го) или не е налично (няма го). В случая – в главите на Борисов и Петкова няма логика, което би следвало да доведе до тяхната дисквалификация като държавници. Защото, съгласете се, хора, лишени от логика, още утре могат да ни вкарат във война, без изобщо да искат.

Dnevnik.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook