Брюксел ни пращат смазващо критичен доклад, а на Бойко Борисов отново му се привидяха хвалби

May 22nd, 2016 | by gino
Брюксел ни пращат смазващо критичен доклад, а на Бойко Борисов отново му се привидяха хвалби
ваши репортажи
0

Няма човек в България, който да не знае, че у нас има масови нередности с обществените поръчки, а плащанията по еврофондовете се бавят. Но този път ни го каза и Европейската комисия в прав текст. Въпреки че премиерът Бойко Борисов всеки ден намира повод да се похвали как бори корупцията и държи изкъсо подчинените си, европейските експерти са установили, че голяма част от чиновниците ни са некомпетентни и не знаят как да провеждат публичните процедури. Неефективни са и контролните механизми, с които се следи харченето на държавните пари. Имало и необичайно много съдебни жалби срещу търговете. Всичко това съвсем закономерно доведе и до прекъсване на плащанията от еврофондовете и до налагане на финансови корекции.

От Брюксел настояват незабавно да затегнем контрола в Агенцията за обществените поръчки и във всички институции, които провеждат търгове за европроекти. “Липсата на административен капацитет и слабите механизми за контрол пречат на успешното усвояване на парите от Европейския съюз и влошават цялостната бизнес среда. Важно е това да се промени, за да може страната успешно да усвои възможно най-много милиарди левове от европейски фондове до 2020-а“, каза в изявлението си дори инак близката до премиерското сърце Кристалина Георгиева, която е еврокомисар по бюджета.

Еврокомисията иска свиване на дефицита с 0.5 процентни пункта, подобряване на събираемостта на данъците и намаляване на дела на сивата икономика. Все области, в които Борисов се хвали с огромен напредък. Явно това което вижда Борисов се разминава с това което вижда Еврокомисията! 

А какво да кажем за въвеждането на специални социални услуги за дългосрочно безработните и младежите без препитание, подобряването на образователните услуги за ромите, актуализиране на критериите за определяне на минималната работна заплата, както и подобряване на процедурите по търговска несъстоятелност. Явно положението с тия неща е толкова зле, щом управниците ни не смеят да се хвалят с тях.

Същото е и със съдебната власт. У нас – пълно мълчание, а европейците искат най-сетне да укрепим капацитета на магистратите, че и той бил като на чиновниците.Общо взето, пълен хаос. Реакции от властта обаче едва ли ще видим, защото тя умее да се прави на ни чула – ни видяла. Само преди седмица премиерът Борисов ни показа как на форум за корупцията може да говори за контрабандата.

Да се надяваме обаче, че началниците все ще чуят какво им говорят от Брюксел, тъй като критиките ще се повторят поне още два пъти. На 17 юни те ще бъдат разгледани и одобрени на съвета на министрите – ЕКОФИН. След това проблемните за България въпроси ще се дискутират и на заседанието на Съвета на Европа.

Паралелната реалност, в която живее Бойко Борисов чувствително се разминава с действителността. Обграждането с партийни активисти, “правилни” медии, пиар специалисти и всякакви службогонци води премиера до пълна неадекватност. Поне докладите от Европа би трябвало да върнат Борисов в действителността, но явно и те не могат да отрезвят премиера. А когато управляващите не виждат проблемите, то няма как да ги решат!

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook