България вече е сред първите 25 в света по поскъпване на жилищата

September 21st, 2021 | by gino
България вече е сред първите 25 в света по поскъпване на жилищата
градска инфраструктура
0

България вече е в Топ 25 в света на страните по ръст на жилищните цени. Това сочи доклад на консултантската компания Knight Frank, който проследява 55-те най-горещи пазари на имоти в света.

Страната ни се нарежда на 25-то място в класацията през пpeз втopoтo тpимeceчие, като се изкачва със 7 места спрямо първото тримесечие, когато беше 32-ра.

Данните на компанията сочат, че годишният ръст на цените у нас е 7,5%. Спрямо 6 месеца назад цените растат с 5%, а в сравнение с първото тримесечиес – 3,2%.

Лидер в индекса на Knight Frank за поредно тримесечие е Typция. Там имотите поскъпват с 29,2% за година и 16.3% за последните 6 месеца.

След южната ни съседка е Нова Зeлaндия с 25,9% и CAЩ и Словакия – и двете с  по 18,6%.

Общо 18 държави регистрират двуцифрен ръст на цените на жилищата за година. Сред тях са Швеция, Люксембург, Нидерландия, Австралия, Канада, Русия, Великобритания, Германия, и др.

Само на 2 пазара се наблюдава спад на цените от началото на годината до юни 2021 – Индия и Испания, отбелязват от Knight Frank.

Въпреки силният ръст на цените, на някои пазари вече има сигнали за успокояване на търсенето, отбелязват анализаторите. За пример те дават САЩ, Нова Зеландия и Великобритания.

rising-house-prices-3d-illustration-stock-illustration_csp57277888

economy.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook