Варна бе осъдена заради дупките на Портних!

November 20th, 2016 | by vencio1980
Варна бе осъдена заради дупките на Портних!
градска инфраструктура
0

Заради разбитата си инфраструктура Община Варна трябва да заплати обезщетения на застрахователни фирми. Уличните дупки,ефект от ”доброто управление” на кмета Портних, са  предизвикали спукването на гуми на автомобили с автокаско.

В единия случай исканото обезщетение от застрахователя е за 250 лева, а във втория – за 137 лева. Сумите са изплатени от застрахователите на собствениците на пострадалите автомобили, като се очаква възстановяването им от местната управа. „Поддръжката на пътните артерии в града е отговорност на община Варна. Тя трябва да се грижи за премахването или обозначаването на дупки и неравности по пътя. В двата случая задълженията не са изпълнени, затова имаме и претенции“, коментират застрахователите. При първия случай автомобилът пука две леви гуми, като според собственика му и застрахователите, причината за щетите е пълна с вода дупка в проливен дъждовен ден през месец март. Шофьорът посочва, че пътната неравност по никакъв начин не е била обозначена или обезопасена. Инцидентът става на ул. „Прилеп“ при движение в посока стадион към стадион „Спартак“, малко преди ул. „Ян Палах“. В другия случай се касае за една спукана гума, като инцидентът става при движение по локален път на бул. „Княз Борис I“. Там автомобилът попада с едното си колело в дупка и пука гума. И при двата казуса вещите лица по съдебно-автотехническата експертиза са констатирали, че е напълно възможно получените щети да са причинени точно при посочените обстоятелства и причини.

На свой ред юристите на община Варна са със становище за неоснователност на претенцията, като настояват пред съда за отхвърлянето й. Оттам оспорват наличието на неравности на пътя и твърдят, че въпросните щети може да са възникнали и по друг начин, защото липсва протокол за ПТП. Посочва се също, че предвид субективната си заинтересованост, водачът като свидетел би могъл да пресъздаде обстоятелства, неотговарящи на действителната обстановка. Въпреки това, Районният съд постанови общината да заплати исканите суми, а също и да покрие разноските по двете дела, които възлизат на общо 1140 лева.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook