Варна представи в “пилотен” вариант неработещата си билетна система за градския транспорт.

November 23rd, 2017 | by vencio1980
Варна представи в “пилотен” вариант неработещата си билетна система за градския транспорт.
градска инфраструктура
0

След неколкократни отлагания и закъснение с повече от година автоматизираната билетна система в градския транспорт на Варна бе показана на медиите днес в “пилотен” вариант. Една от всички 304 машини заработи в автобусите по една-единствена линия в града. Тя е част от проекта “Интегриран градски транспорт на Варна”. Пак според същата информация в системата “поетапно” щели да бъдат включени и останалите линии. Срок за това обаче, както и до сега, не се съобщава.

Автоматизираната билетна система, за която община Варна похарчи по проекта си “Интегриран градски транспорт” 8.3 млн. лв. не може да бъде приведена в експлоатация заради зле организирана обществена поръчка и пропуски при сключване на договора между нейния изпълнител – Консорциум “Обединение модерен транспорт”, и ръководителя на проекта Биляна Якова. Това показаха многократни проверки на “Дневник”. По тази причина със същото дружество в началото на януари т.г. бе сключен нов договор на стойност 1.5 млн. лв. за доставка на допълнително оборудване. Заради изтеклия срок за изпълнение на проекта обаче разходите по него ще бъдат покрити със заем от ЕБВР.

Изпълнител на неработещата автоматизирана билетна система, която днес бе демонстрирана в “пилотен вариант”, е Консорциум “Обединение модерен транспорт”. Дружеството достави и монтира 304 машини в автобусите и по част от спирките във Варна. Но скоро след това стана ясно, че с въвеждането им в експлоатация има тежък проблем. След многократно отклоняване на въпроса какви са причините за това Якова отговори, че според сключения договор е трябвало да бъдат доставени “фискални, но не и фискализирани устройства”. Затова нямало как те да бъдат свързани в системата на НАП.

Междувременно в края на лятото т.г. високотехнологичен стартъп успя за по-малко от месец да оборудва и пусна в експлоатация онлайн система за “мобилни” билети за градския транспорт в града.

По случай днешната ПР акция от общинската администрация във Варна информираха, че цената на билетите за градския транспорт в града щяла да остане 1 лв. От машината, чиято работа бе демонстрирана, засега могат да бъдат купени стандартните хартиени билети за еднократно пътуване, както и да бъдат заредени предплатени карти.

Dnevnik.bg

 

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook