Варненската IT гимназия става референтно училище на Google

July 10th, 2021 | by gino
Варненската IT гимназия става референтно училище на Google
горещи теми
0

Най-младата варненска гимназия – ПГ по компютърно моделиране и компютърни системи (ПГКМКС) има всички шансове да стане първата професионална гимназия в България, която е референтно училище на Google. Това стана ясно при откриването на новия модерен център за обучение в сферата на науката, технологиите, инженеринга и математиката.

STEM IT gimnazia Dukova

„STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) центърът е класна стая за креативни дигитални създатели, творческо свободно пространство, където учители и ученици ще могат да работят с множество иновативни образователни технологии. Той разполага с интерактивен екран, 12 комплекта за роботика LEGO® MINDSTORMS® Education EV3, 12 устройства за управление на роботи, 32 устройства тип Chromebook, 2 маси за лего и роботика, направени по наш дизайн, които са едновременно и лайт бордове. Искаме да мотивираме нашите ученици с дейности, които са интересни и приложими в реалния живот. Идеята е да ги научим на логическо мислене и да програмират. Всичко друго е забавление и игра“, разказа директорът на IT гимназията Вяра Дукова.

STEM IT gimnazia lego

STEM центърът е изграден по проект на стойност 57 171 лв. в партньорство с Центъра за творческо обучение (ЦТО). В него вече се провеждат летните школи по роботика, а от есента тук ще се водят занимания на учениците от 8 до 10 клас.

STEM IT gimnazia kolaj

В онлайн връзка с основателя на Центъра за творческо обучение Александър Ангелов анонсира участието на ПГ по компютърно моделиране и компютърни системи в проекта на Intel Skills for Innovation (Умения за иновации), който в България се реализира в сътрудничество с ЦТО. Той включва иновативни STEM образователни материали, разработени от Intel и техни партньори, редица обучения за подготовка на екипите в училищата и достъп до най-съвременни технологии. „Проектът, към който от есента ще се присъедини и ПГКМКС, е двигател за трансформиране на начина, по който технологиите се използват в образованието – от консумация към създаване“, коментира Александър Ангелов.

STEM IT gimnazia Alex

Още една новина съобщи Елисавета Якимова, регионален директор на Центъра за творческо обучение в морската столица. IT гимназията започва подготовка за придобиване на статут на референтно училище на Google. До момента подобен статут имат две езикови гимназии в София и Пловдив, така че ПГКМКС има шанс да стане първата професионална гимназия в страната, включена в световната програма на Google.

STEM IT gimnazia zala

„За да станат част от програмата, която насърчава ученето в новаторска среда чрез дигитални технологии, учебните заведения трябва да покрият специфични критерии – да са Училище в облака с Google Workspace поне от една година, да имат паралелки, учещи по Модела 1:1 с Chromebook устройства, вместо с хартиени учебници, да имат сертифицирани учители по програмата Google Certified Educator, да са готови да споделят опита си с други училища. Професионалната гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи отговаря на повечето от изискванията, а от Центъра за творческо обучение ще ви подкрепим, като сертифицираме учителите безплатно. С устойчивите резултати, които сте постигнали до момента, мисля, че през есента на 2022 г. гимназията може да започне новата учебна година като референтно училище на Google“, обяви Елисавета Якимова.

 

brat-bg.com

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook