ВАРНЕНЦИ ИЗЛИЗАТ УТРЕ НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ЗАСТРОЯВАНЕТО НА ЗЕЛЕНИТЕ ПЛОЩИ ВЪВ ВАРНА

May 21st, 2021 | by gino
ВАРНЕНЦИ ИЗЛИЗАТ УТРЕ НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ЗАСТРОЯВАНЕТО НА ЗЕЛЕНИТЕ ПЛОЩИ ВЪВ ВАРНА
протести
0

Утре от 11ч пред парк “Знамената” варненци излизат на протест срещу застрояването на зелените площи във Варна. Събитието се организира в социалните мрежи. Публикуваме и обръщанието на организаторите:

Уважаеми съграждани,
Преди повече от година /на 10. 11. 2019 г./ внесохме официално искане на граждани и граждански организации Общинския съвет на Варна да предложи, съобразно чл. 27, ал.1, т.1 от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, провеждане на местен референдум за обявяване на Мораториум върху безразборното строителство във Варна.
Считахме, че, като наши избраници, общинските съветници ще използват този инструмент, за да изпълнят поетите пред гражданите на Варна ангажименти в предизборните им програми.
Считахме, че общинските съветници ще изпълнят дадената от тях клетва за почтеност, обществен дълг и служба в интерес на хората.
До настоящия момент това не само не се случи, но се сблъскахме с пълното мълчание на общинските съветници и най-вече на председателя на Общинския съвет. В същото време безконтролното строителство продължи с пълна сила. С унищожаването на зелени площи и паркове, Варна е изправена пред екологична катастрофа!
Всякакви оправдания, че това е строителство в частни имоти, са несъстоятелни и в нарушение на закона. Не отделни разпредби, а цели глави от Закона за устройството на територията (ЗУТ) са престъпно пренебрегнати, за да се облагодетелства малка група близки до властта лица и да се обслужват корпоративни интереси!
Общинският съвет с бездействието си продължава да затваря очи за унищожаването на зелени площи, на цели паркове и градини, като не изпълнява основни свои задъжения по Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) и ЗУТ.
Ето защо, ние, граждани и неправителствени организации, свикваме ПРОТЕСТ на 22. 05. 2021г от 11. 00 часа пред последните безумни строежи в парк „Знамената“ (под т. нар. Паметник на българо-съветската дружба).
На него ще представим нашите сигнали до Министъра на регионалното развитие, Омбудсмана на РБългария, както и искане, в изпълнение на правомощията на първия, да бъдат предприети незабавни действия за спиране на строителството!
Елате заедно да кажем „СТОП!“ на алчността, безхаберието и наглата арогантност на управниците на града ни!
Представители на медиите са добре дошли!
Граждански активисти в призива,
Душана Здравкова
Милен Славов
Лъчезар Попов

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook