Видимите резултати: И тази година България е с най-ниско заплащане в ЕС. В Дания взимат 10 пъти повече

July 13th, 2016 | by gino
Видимите резултати: И тази година България е с най-ниско заплащане в ЕС. В Дания взимат 10 пъти повече
горещи теми
0

Заплащането на труда на работещите в държавите от Европейския съюз варира в широки граници, като разликата между държавите с най-висока и с най-ниска ставка е над 10 пъти. А те са Дания и България. Това сочат данните на Германския институт за макроикономика и конюнктурни изследвания (към фондация “Ханс Бьоклер”) в Дюселдорф. Институцията представи днес резултатите от свое актуално проучване за заплащането в частния сектор през последната година. Най-скъпа излиза работната ръка в Дания. В частния сектор там работодателят плаща средно 43 евро за един час труд. В тази сума е включено брутното възнаграждение, както и осигуровките за работника. Директно след Дания се нареждат Белгия, Швеция и Люксембург.  А Германия заема, както и през миналата година, осмо място с почти 33 евро на час. Почти същата е цената на труда и в частния сектор на съседна Австрия. Средната стойност за целия Европейски съюз е 29 евро и 50 цента на час.

o_grafika-df621173ea

Интересното тази година е, че частните фирми в Словения, която се присъедини към ЕС през 2004 г., вече плащат повече за час труд, отколкото компаниите в Гърция и Португалия, които членуват в Общността от над три десетилетия. В Словения цената на един част труд е средно 15 евро и 80 цента. Къде е България в това изследване? За съжаление отново на опашката. България заема последната позиция с 4 евро и 10 цента на час.

Статистическите данни драстично се разминават с думите на президента Плевнелиев, според когото тълпи от емигранти се завръщали в България поради повишаването на заплатите в България. Плевнелиев по всяка вероятност е видял спасяващите се от мизерията българи на терминал “Заминаващи”, но явно или се е объркал или вижда това което му се иска. 

Zaplata pari izdrajka na jivot

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook