Войната на горивата във Варна завърши! Картелът се предаде на Марешки

March 9th, 2016 | by gino
Войната на горивата във Варна завърши! Картелът се предаде на Марешки
горещи теми
0

От края на месец октомври миналата година Варна е най-добрият град за зареждане. Причината за това е появата на бензиностанцията VM Petrolium. От шест месеца в града се води ожесточена война на горивата. Kартела поведе упорита дъмпингова война с бензиностанцията на аптечния бос Марешки. Стигна се дотам, че цените на колонка на Лукойл във Варна бяха по-ниски от заводските цени на рафинерията на Лукойл! Естествено незаконната търговска практика на дъмпинг остана незабелязана от КЗК и държавата. Днес обаче войната на горивата във Варна приключи!

10643424_10153608018473305_1190310808_n

Хронологията. Още с появата си на пазара бензиностанцията на Марешки шокира всички с немислимо ниски цени. При масова цена на дизела от 2, 10 – 2,20 той пусна дизела на 1,79 !!! Само след седмица картела отвърна с цена 1,71 на дизела в опит да съсипе новия натрапник на пазара. Марешки от своя стана намали дизела на 1,69. Веригите отговориха с цена 1,63. Спадащата цена на петрола явно даде възможност за нови отстъпки и Марешки пусна дизела на 1,48. Моментално отговорът на картела бе цена 1,45 за дизел. През цялото време на ценовата война веригите успяваха да предложат по-ниски цени, но варненци застанаха твърдо зад VM Petrolium и се редяха на опашка да зареждат там.

В началото на март месец ситуацията на петролния пазар рязки се промени. От цена 27$ за барел само за няколко дни цената скочи на 42$ за барел. Това е повишаване с близо 80%. Това неминуемо се отрази на едровите цени на Лукойл и на вносителите на горива. Няколко дена цените на дребно на бензиностанциите обаче не помръднаха.

Вчера обаче картела се предаде и вдигна цените на дизела на 1,49 в района на Марешки. С това си действие на практика картела се отказа от борбата с Марешки!  Така най-добрата цена на горивата във Варна и в България остава във VM Petrolium на Марешки. Въпреки чувствителното повишение на цените на едро дизелът при Марешки остана на цена от 1,48!

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook