ГЪРЦИЯ ИСКА БЛИЗО 300 МИЛИАРДА ЕВРО ОТ ГЕРМАНИЯ ЗА ВРЕДИ ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА.

April 18th, 2019 | by vencio1980
ГЪРЦИЯ ИСКА БЛИЗО 300 МИЛИАРДА ЕВРО ОТ ГЕРМАНИЯ ЗА ВРЕДИ ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА.
горещи теми
0

Гърция настоява за изплащане на репарации от страна на Германия за жертвите ѝ от Втората световна война, както и за погасяване на заем, който тя е била принудена да предостави на нацистките си окупатори.

Това стана ясно след гласуване тази нощ в гръцкия парламент, предадоха местни медии.

Започва дипломатическа кампания, чиято цел е да принуди страната да изплати репарии, чиято конкретна сума все още се уточнява.

Дебатът в парламента преди гласуването продължи 12 часа. 

Премиерът Алексис Ципрас заяви в словото си пред депутатите, че за да продължи напред, страната трябва да затвори вратите към миналото. Това е морален дълг, каза още той.

Репарациите за Втората световна война изплуваха отново като емоционален проблем по време на периода 2010-2018 г. в Гърция, белязан от спасителни помощи, когато гърците, засегнати от строгите мерки за икономии, събуждайки стари несправедливости, обвиниха най-големия кредитор Германия за болезнените съкращения, свързани с трите международни спасителни програми.

По време на Втората световна война около хиляда гръцки села бяха изличени и десетки хиляди хора бяха избити при репресии от страна на германските войски, опитващи се да смачкат гръцката съпротива, която освободи големи части от страната.

Германия се извини за престъпленията от нацистката епоха по време на войната, но настоя, че не желае да обсъжда репарациите. Тя отрече да дължи каквото и да било на Гърция за Втората световна война, тъй като изплати на Атина сумата от 115 млн. германски марки през 1960 г.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook