Да се забрани ли носенето на бурки в България?

April 5th, 2016 | by gino
Да се забрани ли носенето на бурки в България?
горещи теми
0

Да се забрани ли носенето на бурки на обществени места е все по-актуална тема както у нас така и в Европа. Във Франция, Белгия, Швейцария и дори забележете Турция вече има официална забрана за носенето на бурки. Решението за тази забрана беше атакувано в  Европейския съд за правата на човека, но без успех. Появата на обществено място с бурка се наказва във Франция с глоба до 150 евро. Френският законодател е решил, че това е “за благото на жените и републиката”. А бившият президент Никола Саркози дори обяви през 2009 година, че “във Франция няма място за бурки, нито за поробени жени”. У нас все още официална забрана все още няма, но дори и без такава забрана глас надигнаха редица НПО-та в защита на правата на религиозна свобода.

По отношение на сигурността френското правителство е изтъкнало като аргумент, че забраната цели създаването на възможност за идентификация на лицата, с цел предотвратяване на евентуални актове на тероризъм. На това мнение е и адвокат Марковски, според когото “Има опасност под бурката да се крие атентатор. А може да се крие и мъж. Това е забранено със закон в Турция, Франция, Белгия и в някои провинции на Германия“. В България носенето на бурка не е обичайно за българските мисюлмани, който изповядват традиционния ислям. От няколко години обаче се наблюдава агресивно навлизане на проповедници на салафитското течение на исляма. Това е най-агресивното и най-радикалното течение на исляма, което дори е забранено в повечето страни от арабския свят. В момента за проповядване на радикален ислям и джихад са подсъдими няколко имама от Пазарджик. В ромската махала на този град носенето на бурка е все по-често срещана картинка.

1346315543_burka1

Според varnahot.com носенето на бурка трябва да бъде незабавно забранено със закон както в България, така и в цяла Европа. Всеки решил да живее в Европейския съюз е длъжен да се съобразява с начина на живот на европейците, с техните правила, обичаи и закони. Ако на някого тези правила и закони не му харесват е свободен да напусне Европа. Ако сега се огънем и разрешим бурките, претенциите към нас ще се увеличат. Скоро ще искат повече джамии, забрана на свинското месо, алкохола… А може да поискат да забулим и нашите жени…

Агресивния радикален ислям няма как да бъде преборен с толерантност! Нещо, което Европа е крайно време да разбере, ако иска да оцелее изобщо!

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook