Европейският съюз одобри ваксината на “АстраЗенека”

January 29th, 2021 | by gino
Европейският съюз одобри ваксината на “АстраЗенека”
горещи теми
0

Европейската агенция по лекарствата съобщи, че препоръчва да бъде предоставен пазарен достъп на ваксината срещу Ковид-19 на “АстраЗенека”. Издаването на пазарно разрешение е в ръцете на Европейската комисия и държавите от ЕС.
Това ще бъде третата ваксина, одобрена в ЕС, след препаратите на “Пфайзер” и “Модерна”. От агенцията отбелязаха, че по техни данни третата ваксина е ефективна в 59,9 на сто от случаите, като предотвратява заболяване от Ковид-19 или поне допринася за леко протичане на болестта. Ваксината се препоръчва само за пълнолетни хора.
Според представителите на агенцията засега няма достатъчно данни за действието на този препарат при хора над 55-годишна възраст, затова може да се препоръча в тази възрастова група да бъде използвана друга ваксина. Те отбелязаха, че при препарата на “АстраЗенека” алергичните реакции са много редки и могат да бъдат много тежки.
Агенцията препоръчва тази ваксина да се поставя на две дози, през четири до 12 седмици. Специалистите поясниха, че ваксината е подходяща и за преболедували Ковид-19.
Засега агенцията не знае дали ваксината предотвратява пренасянето на вируса на болестта, дали въздейства на мутациите на вируса и колко дълго осигурява защита. От агенцията отбелязаха, че тази ваксина се съхранява и пренася по-лесно от първите две, получили одобрение в ЕС, и това може да допринесе за ускоряване на европейската имунизационна кампания. Преди седмица от “АстраЗенека” съобщиха, че до края на март за ЕС ще бъдат осигурени едва 25 на сто от очакваните количества.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook