Еколозите: Няма гора, няма вода

August 26th, 2020 | by gino
Еколозите: Няма гора, няма вода
горещи теми
0

Предстои поредна водна криза, ако няма валежи и сняг. Тежко е положението в Източна България, където язовирите „Тича”, „Камчия” и „Ястребино” са в критично състояние. Опасенията са, че на много места може да има водни режими, ако няма дъжд и сняг, каза миналата седмица Стефан Желев, областен управител на Шумен.

По-бързо обаче може да се стигне до водна криза с язовир „Камчия”, ако няма валежи. Той дава вода на Бургас и Варна. Заради намаляващото му ниво са редуцирани поддаваните водни обеми към двата морски града- каза още той.

Министъра на околната среда и водите Емил Димитров вече представи идея количествата вода от „Камчия”, които се подават към Варна, да бъдат намалени, за да може по-голям обем от водоема да се ползва за Южна България. Трябва да се търсят и алтернативни варианти за водоснабдяване. До каква степен обаче липсата на вода в язовирите се дължи на по малко валежи? И до каква на обезлесяването, на частните ВЕЦ-ове и липсата на стратегия за водните ресурси?

В България, дълги години е  имало внос на дървесина от Република Коми. След спиране на този процес в началото на 90-те, започва и по сериозното ползване на родната дървесина, както за промишлени, така и за битови цели. Това каза за Радио Варна Тома Белев, експерт по управление на защитените територии в България. Според него, в началото на прехода, за битови нужди за енергия от дървесина е прибягвало до 20% от населението на страната, докато днес процентът е над 50.

Нямаме комплексна политика, която да оценява рисковете, независимо, че към настоящия момент имаме планове за управление на речните басейни и постоянно се обновяват плановете за риска от от наводнения, всичко е само на хартия, каза още Белев. Когато се стигне до прилагането им, плановете изчезват- допълни той.

 БНР

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook