Електромобилите – наистина ли са толкова екологични?

July 8th, 2019 | by gino
Електромобилите – наистина ли са толкова екологични?
горещи теми
0

С всяка изминала година електромобилите стават все по-популярни и пазарния им дял се увеличава постоянно. Все повече автомобилни производители насочват усилията си за разработка на електрически модели. Според еколозите електромобилът е по-чистата алтернатива на конвенционалните превозни средства, защото при движение не излъчва СО2 емисии. Именно затова и в много страни се субсидира закупуването на електромобили.

Доколко обаче е екологичен електромобила в действителност?

За да се прецени колко е екологичен един автомобил не е достатъчно да се разглежда само замърсяването при движение, а целия жизнен цикъл на автомобила от създаването и използването му, чак до рециклирането му след употреба. Оказва се, че екологичността на електромобилите е силно надценена.

Нека да разгледаме фактите:

Производството: За производството само на една зарядна батерия за електромобил се изхвърлят в атмосферата над 17 тона CO2! За да изхвърлят това количество СО2 един модерен бензинов или дизелов автомобил ще трябва да измине 200 хиляди километра! Казано по друг начин: още преди да е изминал и един километър, този екоавтомобил вече е нанесъл на природата същите щети, каквито ѝ причиняват и колите с двигатели с вътрешно горене, но след дълъг пробег и много години експлоатация.

Придвиждането: Придвижване без вредни емисии? Да, ама не! Факт е, че при движение електромобила не отделя вредни газове. Нужно е само да го зареждаме направо от мрежата – достатъчен е само един електрически контакт в гаража.  Да колата не замърсшва въздуха, но дали е така с производството на тока за нея? В България, а и в повечето държави от ЕС, над 50% от електроенергията се произвежда от суровина, която е карбоново базирана, т.е. изхвърля голямо количество СО2 емисии. Едва 16% от енергията се произвежда от възобновяеми източници. В този смисъл енергията, с която зареждаме електромобила от контакта, по нищо не се различава, а дори надвишава замърсяването от конвенционалния автомобил.

Рециклирането! Докато конвенционалните автомобили се рециклират почти изцяло, то при електромобилите нещата са малко по-различни.  При рециклирането на електромобилите най-сериозни са проблемите при рециклирането на батериите след извеждането им от експлоатация.

Няма спор, че електромобилите имат бъдеще, но нивото на съвременните технологии все още не ги прави много по-екологични от конвенционалните автомобили. Така, че все още е твърде рано да кажем довиждане на бензина и дизела.

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook