Ердоган загуби още по-тежко изборите в Истанбул

June 23rd, 2019 | by gino
Ердоган загуби още по-тежко изборите в Истанбул
горещи теми
0
Според предварителните резултати в Истанбул печели кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу, за когото са гласували 53.6% от избирателите. За кандидата на управляващата партия Бинали Йълдъръм и бивш премиер на Турция са гласували 45.4% от избирателите, съобщават турските медии.

Резултатите са при 94.5% преброени бюлетини. Активността на изборите е 84.4%, което е с един процентен пункт повече от изборите на 31 март. Тогава Имамоглу отново победи, но с по-малка преднина. Изборите бяха касирани с решение на съда, поставен под натиск от турския президент Реджеп Ердоган.

“Това е ново начало за Истанбул”, каза Имамоглу и поздрави всички 16 млн. жители на града, не само гласувалите за него. В първия си коментар, над половин час след този на Йълдъръм, той изрази готовност да работи с президента (и бивш кмет на града) Реджеп Тайип Ердоган “хармонично” и иска да му представи “пътната си карта”, с която да се справи с проблемите на града с все по-сериозни инфраструктурни и социално-икономически проблеми, създаващ около 31% от брутния вътрешен продукт на Турция.

Преди него конференция имаше Бинали Йълдъръм, който обяви, че „засега“ води именно противникът му и го поздрави. Според бившия премиер днешните резултат са доказателство, че турската демокрация работи „съвършено“. Часове след предишния вот на 31 март Йълдъръм и управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) отказваха да признаят поражението.

economic.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook