Започва 25-то юбилейно издание на международния филмов фестивал София Филм Фест

September 14th, 2021 | by gino
Започва 25-то юбилейно издание на международния филмов фестивал София Филм Фест
горещи теми
0

Юбилейният 25-и международен филмов фестивал София Филм Фест ще се проведе от 14 до 30 септември 2021!

25 години след началото, след огромен натрупан опит и постижения, след срещи със стотици майстори на световното кино и представители на европейската и световната филмова индустрия, след авторитетни признания, сред които акредитация от FIAPF и включване в списъка на сп. „Варайъти“ с 50-те най-значими световни фестивала в света, СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ очаква своите зрители!

Дойде време за специалното издание на 25-ия София Филм Фест – до края на месец септември ще покажем компактна програма от световни филми, голяма част от които ще бъдат представени от техните автори. Всички режисьори на предвидените за септември филми са потвърдили участието си. Адаптацията спрямо развитието на пандемичната ситуация включва стриктно спазване на противоепидемичните мерки – в кинозалите и на ОТКРИТО, при приятелите ни от Sofia Summer Fest, като екипът ни се грижи непрестанно за сигурността на публиката при достъпа до фестивалните събития.

Международният филмов фестивал София Филм Фест (Sofia International Film Festival) е най-мащабният кинофестивал в България и едно от водещите филмови събития в Централна и Източна Европа. Историята му започва през 1997 и всяка година привлича повече от 85 000 зрители. След натрупвания и постижения, които отличават фестивала не само в областта на киното, той придоби статут от медиите и професионалистите на едно от най-значимите събития в областта на културата в България, представящо актуалните тенденции в световното кино и най-новото от българското кино пред света. От 2003 година фестивалът е с конкурсен характер – Международният конкурс е за първи и втори филми, а събитието е част от календара на FIPRESCI. В същата 2003 година стартират и конкурсните програми за регионални филми (Балкански конкурс) и за българско късометражно кино (Jameson Short Film Award). От 2009 година в програмата на фестивала се провежда и конкус за документално кино.

През 2007 фестът се нареди сред 50-те топ световни фестивала на сп. „Варайъти”, а от 2010 е единственият български филмов фестивал, акредитиран от FIAPF (международната федерация на продуцентските асоциации в света)  и подкрепен от Програма „Творческа Европа МЕДИА“ на Европейския съюз.

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община, с подкрепата Министерство на културата, ИА „Национален филмов център“ и програма „Творческа Европа“ MEDIA на Европейския съюз, в партньорство с Националния дворец на културата, културни институти, спонсори, партньори и приятели.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook