ЗАСТРАШАВА ЛИ ВЪЗРАЖДАНЕ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКАТА ОРИЕНТАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ ?

December 6th, 2021 | by vencio1980
ЗАСТРАШАВА ЛИ ВЪЗРАЖДАНЕ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКАТА ОРИЕНТАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ ?
горещи теми
0

След бурните политическите събития през изминаващата година  и здравната криза  наблюдаваме възход на популистките движения , които могат сериозно да застрашат демокрацията в нашата страна. Трите парламентарни вота създадоха един вакуум в политическият живот , от който най-умело се възползва Костадин Костадинов и неговата партия. Възраждане премина 4 процентовата бариера и влезе в парламента.

Здравният популизъм се вихреше с такава сила, че изстреля партията от 1.5% одобрение до близо 5 % Нещо, което едва ли щеше да стане ако нямаше пандемия.Популизмът беше замаскиран като набор от действия, целящи отпадането на всякакви ограничителни мерки свързани с Ковид 19. С две думи: изберете ни и ще имате свобода. Отпадането на мерките, зелен сертификат ,че даже и отричането на Ковид 19 бяха представени като грижа и защита за обикновения човек, но всъщност те биха само ограничили неговият избор до това да се разболее от и натовари допълнително здравната система.

Популистите на Костадин Костадинов предлагат уж бързи и лесни решения на сложни проблеми ,но всъщност не могат да ги приложат на практика или ако не дай си Боже го направят това ще има катастрофални последици за здравето на всички нас. Моралните принципи бяха заметени в страни и Възраждане се добра до парламента.

Възраждане е известна още и със своя евроскептицизъм, нещо типично за повечето националистически партии в България. Все пак преди тях бяхме свидетели на шоуто на Атака, ВМРО и други по-малки формирования. Никой обаче до сега не си е позволявал толкова крайни изказвания  ,както Костадинов. Той стигна до там, че да предлага референдум за излизането на България от НАТО и ЕС.

Една от най-големите заблуди, разпространявана от популистите , е това, че обръщането на държавите към себе си ще ги направи по-силни. Истината е, че във взаимосвързания свят, в който живеем, никоя европейска страна поотделно не е способна да влияе върху изграждането на правила за световната търговия. Присъствието на дадена Държава в ЕС не значи покорство и отричане на национална идентичност. ЕС не значи интересите на България след интересите на някой друг. Европейските ценности са демокрация, равни права, свободно движение и изразяване, както и съревнование. Съревнование между отделните държави вътре в него , без да се нарушават гореспоменатите условия.

Членството на България в ЕС трябва да се разглежда от обществото с реализъм , но без скептицизъм. Всеки сам трябва да стигне честно до своя извод как живее сега и как е живял преди 1.1.2007 година. ЕС ни дава условията да постигнем по-добър живот, другото зависи от самите нас.

Михаил Иванов

 

 

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook