Застроен тротоар във Варна по документи се оказва … слънцезащитна тента*

September 4th, 2021 | by gino
Застроен тротоар във Варна по документи се оказва … слънцезащитна тента*
градска инфраструктура
0
Знаете ли каква е тази красива и видимо солидна постройка❓
👉Малко предистория и ще ви кажа. Това е най-дългият пост, който съм писала някога във ФБ. Ужким за някакъв дребен и незначителен проблем, който обаче може да коства нечий живот.
📎Красива е – няма спор.
Солидна според мен, защото виждам фундамент.
Друг е въпросът дали естетически носи нещо на тази прекрасна сграда, местна културна ценност – тук може да се поспори, но не затова пиша следващите редове.
🚶‍♀️🚶‍♂️Лято 2020.
Минаваме с Дребен от там, щастливи, отново в любимия град. Той с тротинетка, аз пеша. Логично се налага да заобиколим това “красиво и солидно нещо”, защото тротоар пред него НЯМА. В този момент не забелязвам нищо (въпреки че борбата за тротоари ми е хоби в последните 7 години), защото си живея с мисълта, че това място е пешеходна зона – спомен от соц.времената. И изведнъж автомобил🚘 набива спирачки пред детето. Разговорът с шофьора няма да ви пресъздавам, беше твърде нецензурен за моя вкус, но принципно човекът беше прав – някой беше създал конфликт между пешеходци и автомобили. Отърваваме се с малко ваканционен стрес (често явление в курортния град Варна)и добре напсувани. Продължаваме си миткосването и аз отказвам да разсъждавам какво се случи, защото все пак съм във ваканция и не ми се занимава.
И така, докато един ден месеци по-късно, виждам коментар на един ФБ приятел Mitko Ivanov под снимка на въпросната постройка с въпрос:
🔴“А къде е ТРОТОАРЪТ?”🤔
И светкавично започвам да връщам лентата назад и да анализирам ситуацията в курортния град, където се очаква да има нормална и безопасна пешеходна инфраструктура, щото нали повече туристи искаме, а и варненци са хора и плащат данъци:
👉 Тротоарът изчезва за около 10м
👉 Улицата отпред отдавна не е пешеходна зона, а паркинг.
(🔴Спомням си, че наскоро едно дете загина на един паркинг в града и ниската скорост не го спаси!)
📎Решавам, че това си заслужава да се проучи, опитвам се да привлека съмишленици – не успявам, защото и да има проблем, изглежда твърде дребен на фона на цялата свинщина в държавата.
✍Пускам сигнал до Община Варна.
Получавам навременен отговор, от който разбирам, че това “красиво и солидно нещо” е ‼“временен
преместваем обект тип НАВЕС”‼😃
За тротоара се плащало тротоарно право (по чл.236 от Закона за задълженията и договорите – т.е. БЕЗСРОЧНО) – като им знам цените на наемите на Пристанище Варна, въобще не желая да знам колко стотинки е този.
📍 Важното е, че за Община Варна ПРОБЛЕМ НЯМА.
Поне докато не пострада някой!
Подписът е на зам.кмета Тодор Иванов.
Сигналът е препратен до Район Одесос – половин година ни стон, ни вопъл от там.
👉 Естествено Община Варна удобно не ми изпраща архитектурните скици и се налага сама да си ги търся, което явно не се очаква от нормален човек.
Ами намерих си ги:
✍Пускам запитване по ЗДОИ до Министерството на културата.
От отговора научавам, че сградата е архитектурно-строителна недвижима културна ценност от местно значение и сдобиването ѝ с “временен преместваем навес” е съгласувано 2006 г. от Министерството на културата.
Подписът на съгласувателното писмо отпреди 15 години е на арх.Угринов.
👉Ето пълният отговор на въпроса ми:
‼Това е временен обект слънцезащитна тента от готова метална конструкция (според проекта), одобрена от МК като “временен преместваем навес”‼😃
Заслужава си да се поразсъждава какво всъщност е това:
– определено не е навес
– има фундамент
– има метални ограждения напречно на тротоара, така че още от самото начало той е бил непристъпен за пешеходци
– остъклен от трите му външни страни
😃Аз залагам на “остъклена беседка”😃
Но определено не е нищо от това, което се твърди в документацията‼
‼Всъщност ОСНОВНИЯТ ПРОБЛЕМ е, че 56,70 кв.м тротоар – публична общинска собственост е присвоена в нарушение на ЗУТ, Наредбата на Община Варна за преместваемите обекти и Наредбата за организация на движението, застрашавайки здравето и живота на пешеходците‼
👀И Община Варна не намира нищо притеснително.
✍Сигналът е подаден към Министерството на културата.
✍Може би ще го пусна и към ДНСК и РДНСК Варна – ей така, да похвърлям малко камъчета в Блатото.
💛💜С огромни благодарности към служителите в НИНКН, които не само ме обслужиха, но и ми помогнаха. От там човек излиза със самочувствието на европейски гражданин, а не на някакъв безправен роб.
Благодаря много и на Г-н Велислав Минеков за съдействието.
📌И само да ви помоля (в случай, че сте стигнали дотук) ако забележите подобни нередности, моля ви, Хора, реагирайте.
Знам, че струва нерви и време, но може да се окажете фактор за спасяването на нечия човешка съдба и живот – заслужава си!
Нека сами да си помогнем и от поданици да почнем да се превърщаме в граждани, защото децата ни заслужават да живеят много по-добре от нас – тук и сега!
Евгения Димова, Фейбук

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook