Зеленият преход на петролните гиганти

May 4th, 2021 | by gino
Зеленият преход на петролните гиганти
горещи теми
0

Беше време, когато нефтените и газовите компании бяха най-важните играчи във функционирането на съвременния икономически живот. Благодарение на техните продукти хората могат да пътуват, да общуват, да осветяват и отопляват домовете си. Достъпът до енергийни доставки, по-специално до петрол, беше ключов фактор във всеки конфликт през изминалия век. Но времената се променят. Особено в Европа, нефтът и природният газ вече се разглеждат като основните източници на емисии на парникови газове, които причиняват глобално затопляне. И обществото, и инвеститорите очакват от индустрията фундаментална промяна, за да може да промени репутацията си и да запази правото си да извършва своята дейност.

През изминалата година според експертите дългоочакваният енергиен преход към бъдеще с ниски въглеродни емисии излезе от сферата на дебата и започна като промяна по същество. Според последния доклад на Международната агенция за възобновяеми енергийни източници през 2020 г. за пръв път глобалните инвестиции във възобновяема енергия надминават инвестициите в нефт и газ. Загърбването на изкопаемите горива се случва много по-бавно, отколкото ни се иска, но темпът на промяна вече изпреварва традиционните прогнози. Европейските петролни и газови компании като BP, Shell, Equinor и Total засега са лидери в този процес. Притиснати от инвеститорите, които все повече се ориентират в посока възобновяема енергия, тези компании, които произвеждат изкопаеми горива, започват също да инвестират с големи мащаби в зелени проекти. Преди година испанската Repsol обеща да достигне нулеви нетни емисии от операциите си и продажбата на продукти до 2050  г. Оттогава BP, Shell, Eni и Total също обявиха свои дългосрочни цели в тази насока.

Разбира се, те все още стоят на два стола – от една страна, основната част от приходите им са от съществуващите петролни и газови активи. От друга обаче, активно търсят кои сфери на нисковъглеродния енергиен пазар предлагат най-добри възможности за бъдеща възвръщаемост. Енергийният бизнес започна да се конкурира на пазари като водород, съхранение на енергия и в инфраструктурата – от мрежи до системи за зареждане.

Shell, Repsol и Total например сключват сделки по веригата за доставка на електроенергия – от производство на газ и възобновяема енергия до местата за зареждане на електрически превозни средства.

През февруари BP и Total спечелиха лицензи от Великобритания за изграждането на вятърни паркове в морето и планират да инвестират милиарди долари в това. Двата петролни гиганта се насочват към енергията от вятъра, защото смятат, че чрез инвестициите си в съоръжения, които ще осигурят чиста енергия за милиони домове, могат да изпълнят ангажиментите си към намаляване на общите въглеродни емисии на енергийните продукти, които произвеждат и продават. Новото поле изисква и фундаментална промяна в начина на мислене на тези корпорации. Ако десетилетия наред са се фокусирали в производството, компаниите сега трябва да се адаптират към пазар, на който изборът на потребителите ще диктува какво се доставя и как.

Осъзнаването на петролните гиганти е резултат не само на обществен и инвеститорски натиск, но и на обективни пазарни причини. Цените на петрола и на газа падат устойчиво от 2014 г. насам. Картелът на Организацията на страните – износителки на петрол (ОПЕК), загуби способността си да контролира цените на петрола благодарение на появата на устойчив излишък. А през 2020 г. глобалната икономическа рецесия вследствие на пандемията от COVID-19 потисна цените още по-надолу и доведе до най-големия срив в търсенето на петролни продукти в историята. Това доведе и до голямо обезценяване на активи. Загубата само на Shell се оценява на 22 млрд. долара, а редица планирани проекти вече не са икономически обосновани. Разбира се, светът все още се нуждае от петрол. Търсенето му не може лесно да бъде заменено в области като товарен или въздушен транспорт. Има признаци обаче, че фокусът вече се измества към състезание за конкурентно предимство в нова енергийна среда, която се движи от знания и технологии, а не от изчерпаеми ресурси.

“Shell възнамерява да води и да процъфтява през този преход към нисковъглеродно енергийно бъдеще. И винаги сме казвали, че амбицията ни е да бъдем в крак с обществото, с нашите клиенти. Тези, които могат да се движат бързо, трябва да се движат бързо.” Бен ван Бьорден, главен изпълнителен директор на Shell

petrol

 

storio.bg

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook