Изборите минаха и цената на газа вече може да скочи

April 20th, 2021 | by gino
Изборите минаха и цената на газа вече може да скочи
горещи теми
0

Две седмици след изборите и когато вече темата няма как да бъде опасна за управляващите стана ясно, че проверката, която Министерството на енергетиката (МЕ) образува за дейността на “Булгаргаз” е приключила и поисканата от държавното дружество по-висока цена на природния газ за април вече може спокойно да бъде приета.

Припомняме, че в края на март “Булгаргаз” поиска шоково поскъпване на цената на енергийния продукт с 13%, заради повишените цени на международните борси. Буквално на другия ден обаче, МЕ изненадващо обяви проверката с ясното съзнание, че ако няма нова цена на първи април това означава загуба на пари по вече сключени договори за всички по веригата. Все пак проверката започна и до момента – вече 20 дни, страната нямаше цена на газа. Сега тя ще бъде 32,09 лв. за мегаватчас и ще бъде определена със задна дата и действаща от първи април.

“При извършената проверка не са установени несъответствия, свързани с реализираните приходи и отчетените разходи през 2020 г., както и отражението им върху предложената от дружеството и намалена в последствие от КЕВР цена на природния газ за месец април 2021 г.”, казват от МЕ без да дават повече подробности.

Иначе – цената на природния газ в момента е 28,64 лв. за мегаватчас. Дори с намаляването на исканото поскъпване, цената за април ще бъде най-висока от март 2020 г. Тогава бяха предоговорени условията по договора с „Газпром“ за доставка на синьо гориво за България и във формурата за изчисление на цената беше включена пазарната компонента. През март 2021 г. на международните борси природният газ поскъпна с около 20% – до 18 евро на мегаватчас. А това тегли и цената за България нагоре след промяната във формулата.

clubz.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook