ИЗРАЕЛСКИ F16 ВАРИАНТ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ВВС!

July 3rd, 2018 | by vencio1980
ИЗРАЕЛСКИ F16 ВАРИАНТ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ВВС!
горещи теми
0

Ново 20 за Българските ВВС ! България може да закупи 25 броя F-16 снети от въоръжение от израелските ВВС. Израелските самолети са близо 20 годишни и вече са снети от въоръжение . Хърватия вече също са закупили почти цяла ескадрила от Израел.Засега не са обсъждани цени, но е споделено от израелски политици, че е възможно превдид добрите отношения между Израел и България и общите интереси в борбата с тероризма цените да бъдат политически – дори по ниски от последната оферта – тази на Португалия и техните F-16MLU. Именно това би позволило на България вместо обсъжданите до сега 8 бройки от Португалия, да се сдобие с цели 25 броя .Става дума за Ф-16С/Д Блок 30, които са значително по-съвременни от португалските.

Израелското министерство на отбраната публикува списък на въръжение от излишъците на въоръжените сили (ВС), обявено за продажба на „приятелски” държави. Сред обявените за продажба са 25 изтребителя Kfir (разработени на базата на френските Mirage 5 ) и 18 F-16 NETZ или в превод Hawk, както и 8 вертолета Cobra.
„През последните години израелските ВС постепенно замениха старото поколение въоръжение, което се състои от сравнително все още съвременни самолети, хеликоптери, танкове и бойни кораби. Те се предлагат на приятелски страни, които биха искали да придобият съвременни, надеждни и добре поддържани оръжия”, заявява израелското МО.
Този списък е изпратен до правителствата на редица държави, както и на компании и организации за търговия с оръжия.

Години наред се смяташе, че ще бъде взето политическо решение в полза на Ф-16, но в края на служебния кабинет „Герджиков” излезе експертен анализ в полза на „Грипен”. След връщането на ГЕРБ на власт обаче конкурсът на практика беше върнат в начална фаза на фона на взаимни обвинения в лобизъм между управляващите и президента Румен Радев.

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook