Инцидент или преднамерена атака срещу руския изтребител? Играе ли Турция двойна игра във войната с Ислямска държава?

November 24th, 2015 | by gino
Инцидент или преднамерена атака срещу руския изтребител? Играе ли Турция двойна игра във войната с Ислямска държава?
горещи теми
0

Днес се случи най-лошото, което можеше да се случи във войната срещу Ислямска държава! Турция свали руски изтребител на границата си със Сирия! Продължилото няколко седмици напрежение на турско-сирийската граница доведе до немислимото доскоро – натовски самолет да свали руски! Според Турция самолетът е нарушил нейното въздушно пространство, а според руснаците не е… Каквато и да е истината на всички е кристално ясно, че руските изтребители са изпълнявали антитерористична мисия в Сирия и по никакъв начин не са извършвали враждебни действия спрямо Турция! Какво всъщност се е случило?

phpoglcte45

   Инцидент или преднамерена атака срещу руския изтребител? Със сигурност от турска страна са наясно до какво ще доведе едно сваляне на руски самолет. Другото, с което турците също са наясно, че руските самолети не са пряка заплаха за Турция. Кое тогава е довело до решението за стрелба? Защо Турция рискува конфронтация с Русия и дали сама е взела това крайно решение?

Доскоро руската операция в Сирия срещаше откритата съпротива от западните страни. Според тях целта на руснаците е укрепването на режима на Асад, а не война срещу Ислямска държава /ИД /. След атентатите в Париж обаче положението коренно се промени. Франция, а след нея и Англия приеха, че Русия е необходим партньор във войната срещу тероризма. И в момента, когато интересите на Русия и запазните страни от НАТО съвпаднаха се случи това. Случайност ли е това съвпадение? Каква е ролята на Турция и какви са действително нейните интереси? Не е ли Турция един “троянски кон” в НАТО? Какъв интерес има Турция в района?

Усилено премълчаван е фактът как се финансира Ислямска държава. Всички споменават, че продава петрол на много изгодни цени и с парите се снабдява с оръжие, автомобили, обурудване и всякакви други стоки. Ако погледнем на картата единствената страна, с която може да има такива търговски отношения е именно Турция. А търговията е изключително изгодна. Първо поради драстично ниските цени на продавания петрол и второ от значително оскъпените стоки, които се продават обратно на джихадистите. Обема на тази търговия според експерти е на стойност стотици милиони долари месечно. Досегашното положение идеално устройваше Турция. От една страна приходите в икономиката са значително нарастнали, от друга страна стратегически Турция беше изключително важна за всички от географско положение.

big_images_48_-586x310

Промяната в отношенията на Русия и Запада определено не е по вкуса на Анкара. Първо Турция вече няма да играе ключова роля в района. С подобрението на отношенията се очертават руско-натовски съвместни операции, които неминуемо ще доведат и до сухопътни операции и в крайна сметка до унищожението на ИД. Последствията за Турция в този случай не са никак добри. Първо ще спре така доходоносната търговия и второ големите врагове – кюрдите ще се окажат на страната на победителите и Турция не може да не направи отстъпки от позициите си спрямо тях. Да не забравяме и надигащия се ислямизъм в Турция благодарение, на който Ердоган е на власт. За ислямистите в Турция руснаците са неверниците, които нападат правоверните в ИД.

 

Именно поради всички тези причини вероятността днешната случка да не е инцидент е много голяма. След такава конфронтация съвместни операции между НАТО и Русия са немислими. Скорошна сухопътна операция също е невъзможна. Изострянето на отношенията ще доведе до забавяне или дори до временно отлагане на операциите срещу ИД.  Нещо, което идеално устройва Турция. Но има нещо, което може би Ердоган не е преценил добре – реакцията на Москва. Русия не е вече този немощен и нерешителен играч на международната сцена, какъвто беше доскоро. Путин има амбиции за увеличаването на геостратегическото влияние на Русия и усърдно с години си изгражда имидж на твърд и безкомпромисен лидер. Именно този инцидент ще покаже дали Русия наистина има сили и воля да бъде твърд и активен участник на международната сцена. За лидер като Путин подминаването на такъв инцидент е немислимо!  Думите на Путин, че този инцидент е “удар с нож в гърба” са показателни, че реакция от страна на Русия със сигурност ще има.

Пламен Дочев

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook