КАК И КОГА ПОПАДАТ ПОД УДАРИТЕ НА ЗАКОНА БЪЛГАРИТЕ В ГЕРМАНИЯ

October 22nd, 2020 | by vencio1980
КАК И КОГА ПОПАДАТ ПОД УДАРИТЕ НА ЗАКОНА БЪЛГАРИТЕ В ГЕРМАНИЯ
Без категория
0
Рейнхард Котц – специалист адвокат по наказателно право в Германия
Удивен съм колко много култура има в България, в това отношение е наравно с останалите в ЕС
1. Колко добре българите познават германските закони?
Много е различно. Някои имат много добри познания за подобласти, които ги засягат, докато други дори нямат елементарни основни познания. Например германското законодателство защитава много сериозно служителите или наемателите. Много българи не знаят това и дори не се сещат да попитат адвоката си какво могат да направят, когато получат предупредителни писма, например. Това ги лишава от собствените им възможности.
Забелязвам, че почти всички българи, които идват при мен, имат много въпроси. Вероятно има голяма доза несигурност по отношение на германските закони.
2. Кои са най-честите случаи, в които българите са замесени в криминални инциденти?
В това отношение българите не се различават от останалите чужденци. Повечето от тях идват в Германия да работят. Тогава възнкват и много проблеми от трудовото правоотношение. За съжаление не е необичайно недобросъвестни работодатели, да се опитват да експлоатират тези работници, защото не знаят правата си в Германия.
За мен като специалист по наказателно право българите за съжаление не са достатъчно престъпни! (смях)
3. Обичайно ли е в Германия да се водят бързи производства? Има ли такива случаи с наши сънародници?
Бързото производство, в смисъл извършител на престъпление, да бъде арестуван и осъден няколко седмици по-късно, са рядкост в наши дни. Това беше обичайно преди известно време, когато все още съществуваше криминален туризъм. С други думи, чужденците идваха в Германия, за да откраднат нещо. Ако тези хора бяха хванати при кражбата, те незабавно бяха поставяни под стража. Не защото престъплението им беше толкова тежко, а защото нямаха постоянен адрес и право за пребиваване в Германия и властите се страхуваха, ако бъдат освободени, че по-късно няма да се явят в съда. Около 3-6 месеца трае обикновено едно производство до самия процес.
4. Често ли българи се изправят пред съда, заради непознаване на местните закони? Българите рядко застават пред съд, именно защото не познават много добре закона. Например, ако българин загуби работата си, той просто търси нова работа. Той не се притеснява, че прекратяването изобщо не е било оправдано по договор. Ако хората бяха запознати със закона, то тогава щяха да имат голям шанс да запазят работата си и да получат обезщетение. Тук е важно да знаете, че трябва да отговорите на предизвестие за прекратяване в рамките на 7 дни, в противен случай ще загубите правата си. Що се отнася до обезщетението, има трудово правило в Нюрнбергския трудов съд: на година, човек получава около половин месец, обезщетение.
Вярвам, че мнозина се възползват от невежеството или несигурността на българите. Но това се случва най-вече извън съда. Тези хора спекулират, те знаят, че българите се страхуват от съдилищата и предпочитат да отстъпят, отколкото да рискуват със съдебно дело. Моят съвет е да не вярвате на всичко, което другите хора ви казват и, ако се съмнявате, да потърсите съвет от адвокат.
5. Защо трябва да имате засраховка за правна защита?
Застраховката за правна защита покрива всички разходи, необходими за изпълнение на вашите собствени права. В противен случай това може да бъде скъпо. И тук не говоря само за юридиески и правни такси. Понякога трябва да получите скъпи експертизи, а застраховката за правна защита също покрива такива разходи.
Не трябва обаче да се вярва, че застраховката за съдебни разноски винаги се грижи за всичко. Повечето застраховки за правна защита обхващат гражданското право, трудовото право, правото на наемане и пътното движение (пътни злополуки). Това са области, които могат да засегнат всеки. Подобна застраховка със сигурност има смисъл за много българи, защото покрива добре най-често срещаните проблемни ситуации в живота.
6. Какво пожелавате на българите, които живеят и работят в Германия?
Пожелавам на българите да се интегрират добре в Германия, да научат езика бързо, но също така и немската култура и законите.
7. Вярвате ли, че ние сме нация, която има своето място в ЕС? Какво още ни липсва, за да бъдем добър пример?
Бил съм в България няколко пъти. Страната и хората много ми харесаха. Бях изненадан колко култура съществува в България. В това отношение тя е наравно с останалите европейски страни.
Повечето българи, които познавам, са трудолюбиви, умни и добре образовани. За съжаление много от тях не виждат потенциал за развитие в България и това често е причината поради която и напускат България. Защото с тези си умения могат да спечелят в пъти повече в чужбина, отколкото в България. За съжаление в момента България може да предложи твърде малко на собствените си граждани и ако държавата промени това, ще е на прав път.
Разговаря Нели Емрович

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook