Как работи системата: недопустими разходи за 800 хил. лева по три европроекта във Варна

January 24th, 2022 | by vencio1980
Как работи системата: недопустими разходи за 800 хил. лева по три европроекта във Варна
Без категория
0

Финансови корекции по изпълнение на три проекта с европейско финансиране в размер на близо 8.6 млн. лв. са били наложени на община Варна през последните две години. Това показват данни, разпространени от Варненския административен съд с прессъобщенията за хода на няколко дела, заведени от кмета на града Иван Портних срещу наложените корекции. До този момент администрацията му не беше публикувала информация за тях, или за санкциите. Общият размер на корекциите, които сега Портних оспорва, е близо 800 хил. лв.

Само преди дни административният съд проведе първото си съдебно заседание по дело образувано след жалба на община Варна срещу решение на Управляващия орган по оперативна програма “Регионално развитие 2007 – 2013″ . То е за налагането нафинансова корекция в размер на близо 250 хил. лв.които представляват 5% от разходи с общ размер близо 5 млн. лв. с ДДС.

Разходите, които са били оспорени, са свързани с изпълнението на компоненти от прословутия проект за Интегриран градски транспорт на Варна на обща стойност, надхвърляща 150 млн. лв. за двата му етапа. По-голямата част от тях бяха осигурени от европейско финансиране по програма “Регионално развитие”. Изпълнението му приключи още през 2016 г., но част от компонентите му изобщо не бяха изпълнени, други се оказаха неудачни, а реализираните не могат да бъдат свързани в работеща система и до този момент.

 

За какви неправомерни разходи е наложена финансовата корекция

 

може да се гадае по комплексната експертиза, назначена по това дело от Варненския административен съд. Тя трябва да установи например какви елементи са били вложени в системата за осигуряване на предимство за градския транспорт на светлинно регулираните кръстовища по предвидения в проекта бърз (BRT) автобусен коридор. Друга част от проверката трябва да отговори на въпросите как функционира системата и и при какви обстоятелства се задейства тя.

 

В серия от публикации по темата за т.нар. интегриран градски транспорт на Варна “Дневник” многократно е информирал, че

 

бързият автобусен коридор съществува само “на хартия”

 

А това напълно обезсмисля разходите направени за него. Стойността на BRT коридора с дължина близо 15 км бе определена на около 30 млн. лв.

 

Експертизата, назначена от съда, по всяка вероятност ще потвърди и друг провал в рамките на проекта – липсата на актуализирана транспортна схема на Варна, което поставя под въпрос целесъобразността на целия разход от близо 150 млн. лв. Анализът, който предстои да бъде извършен в рамките на съдебното производство по жалбите на варненския кмет, трябва да установи също какво е предназначението на част от новоизградените автобусни спирки, използват ли се те, както и функционират ли 30 рампи за инвалидни колички в автобусите на градския транспорт във Варна, доставени по проекта.

 

Любопитна информация вероятно ще бъде събрана и в хода на назначената експертиза за това

 

изправни ли са и работят ли платформите за хора с двигателни проблеми

 

в градските подлези във Варна, достатъчно сигурни ли са те и има ли навсякъде изградени връзки между тях и уличните тротоари.

Проверка на “Дневник” от май миналата година вече установи очевидния факт, че с малки изключения платформите – общо 55 на брой, не работят. Това беше потвърдено и от хора с двигателни проблеми, а доказателство за нехайното и формално отношение на общинските чиновници към тях бе и това, че част от платформите са поставени на места, където още при монтажа им е било ясно, че те ще бъдат неизползваеми.

Друга финансова корекция в размер на близо 280 хил. лв. е наложена на местната администрация за непризнати разходи по изпълнението на проекта “Екологично чист транспорт за Варна”. Определената корекция представлява 25% от допустимите разходи по договор за близо 1.1 млн. лв. В края на м.г. антикорупционната комисия, оглавявана от Сотир Цацаров, влезе в община Варна по сигнал за злоупотреби, свързани именно с този проект. След приключване на проверката на 2 декември м.г. специализираната прокуратура образува

досъдебно производство “срещу длъжностно лице

на отговорно служебно положение в община Варна”. По неофициална информация става въпрос за натиск, оказан при избора на доставчик на електрически автобуси за градския транспорт във Варна.

Трета финансова корекция, за която съобщи Административният съд във Варна, е наложена на местната администрация от Управителния орган на оперативна програма “Региони в растеж 2014 – 2020 г.”. Корекцията е в размер на 10% от допустимите разходи по договор за близо 2.6 млн. лв.

 

В края на април м.г. справка, предоставена на “Дневник” по Закона за достъп до обществена информация, показа, че при изпълнението на пет проекта с европейско финансиране, започнали и приключили в предходен период 2015 – 2021 г., вече са били наложени финансови санкции и корекции в размер на близо 6 млн. лв.

Спас Спасов Дневник

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook