“Калинката” Деница Сачева – от протеже на Илко Семерждиев в СДС до министър в кабинета Борисов 3

December 1st, 2019 | by gino
“Калинката” Деница Сачева – от протеже на Илко Семерждиев в СДС до министър в кабинета Борисов 3
горещи теми
0

Днес стана ясно, че Бойко Борисов е избрал за социален министър … Деница Сачева!?! За съжаление с всеки свой нов министър нивото на професионализъм в правителството Борисов 3 пада все повече и повече. Липсата на качествени кадри в ГЕРБ е причината Деница Сачева да е поредната “калинка” домогнала се до министерски пост в кабинета на Борисов.

Коя е Деница Сачева и какъв е нейния професионален път?

Деница Сачева е родена през 1973 г. в Добрич. Нейният професионален опит започва при правителството на СДС, където въпреки, че не завършила висше образование и няма абсолютно никакъв опит е назначена за началник на кабинета на здравния министър Илко Семерджиев. Заема длъжността година и половина. За назначението и там помага баща и – проф. Евгений Сачев, който работи в Агенцията на националната сигурност и е преподавател в Академията на МВР.

Явно девойката много е допаднала на Илко Семерджиев, защото още на 20 години Деница Сачева вече е шеф на дирекция в НЗОК и е ръководител на разработката на Националната здравна стратегия.

Като виден специалист, макар и все още без висше образование Деница Сачева е избрана от Илко Семерджиев за председател на съвета на директорите на МБАЛ – Хасково. По неведоми пътища  Сачева става ръководител и на Балнеологичен център „Камена” – Велинград.

След падането на СДС от власт Сачева се посвещава на социални дейности в различни неправителствени организации. Сачева работи с фондации, институти, наши и международни асоциации, оглавява ги, консултира… Помага на бежанци, роми… Неусетно се оказва здраво забъркана с международния и роден НПО сектор. Реализира ли се нейде социален проект,  тя е там.

Гражданин с такъв профил може ли да не разбира от всичко? Не! По едно време Сачева дори се произнася медийно по енергийни въпроси. Никой не забелязва, че представа няма от тях.

Не остава назад и политическата кариера. След сгромолясването на СДС се навърта край ДСБ. През 2013 г. се кандидатира за депутат от партията на Костов. Води листата в Хасково. Колко добър спомен е оставила като бордовак на хасковската болница, проличава от резултата – листата на ДСБ печели едва 1600 гласа.

Година по-късно Сачева пак води листата в Хасково, но вече на друга формация – „Десните”. Гласовете са 270, или… 25 пъти под националния резултат.

Статията в „Стандарт” е очерк за вече понавлязлата в зрялата възраст Деница Сачева. Озаглавена е „Покровителката на бедните”. Нито статията е случайна, нито пък внезапно бликналата безпартийност на главната героиня. Сачева тогава е назначена за зам.-министър в Министерството на труда  и социалната политика. Покровителят вече е ГЕРБ, функцията – „в качеството на експерт”.

Никой даже не помни каква е, откъде е тръгнала. Без нито един ден стаж в частния сектор Деница Сачева е станала е „експерт” по здраве, просвета, комуникации, енергетика, проекти, частен сектор, държавен сектор, малцинства, мнозинства… , а сега Деница Сачева е на път да бъде и социален министър! Браво!

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook