Китайският гигант Alibaba инвестира в ”Тракия икономическа зона”!

February 12th, 2018 | by vencio1980
Китайският гигант Alibaba инвестира в ”Тракия икономическа зона”!
Без категория
0

Най-голямата китайска платформа за онлайн търговия Alibaba е започнала преговори с „Тракия икономическа зона”. От там обаче не дават повече подробности за какво са преговорите, тъй като те са в съвсем начален етап.

В началото на 2017 г., след среща между премиера Бойко Борисов и представители на китайския бизнес, сред които беше и вицепрезидентът на Alibaba Group Лиджун Сън (Lijun Sun), стана ясно, че Alibaba има интерес да построи логистичен център в България. Той трябва да обслужва поръчките към компанията за цяла Европа. Проектът би включвал и предлагане на международните пазари на български стоки и храни.

За това, че китайският онлайн гигант гледа на България като на потенциално място за нов логистичен център, стана ясно още през 2016 г. Тогава Стамен Янев, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ), каза, че Alibaba проучва възможността да изгради такъв център край Бургас. Впоследствие обаче повече информация за интерес на компанията спрямо бургаския регион не се появи.

От „Тракия икономическа зона” добавиха , че освен с преговорите с Alibaba, могат да се похвалят, че там тази година ще заработи първият в България завод за самолетни части на френската компания Latécoère. Само през януари в икономическата зона са стартирали 12 нови проекта – на българските фирми Биомашиностроене, TVT, Елко Мес, ЕНКО Пластикс, Интерлинк Груп, Стинг, немските компании Humanita, Kaufland, Willi Elbe Gelenkwellen, Mecalit, VEM и английската William Hughes.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook