Кой има интерес от играта с разхлабването и връщането на мерките в България?

March 11th, 2021 | by vencio1980
Кой има интерес от играта с разхлабването и връщането на мерките в България?
горещи теми
0

Пролетната “Ковид-ваканция” изглежда ще бъде мимолетна в България. На 9 март бе отчетен огромен скок в броя на новите случаи на заболяването в България: с близо 2500 повече от предишния ден това бе най-високият пик от 11.12.2020. По-малко от 10 дни след като заведенията подновиха работа, министър-председателят Борисов заговори за връщането на строгите ограничения, а здравният министър Ангелов внезапно прекрати отпуската си.

Политически сметки

Това развитие на епидемичната обстановка обаче не е никаква изненада. Още в навечерието на „либерализацията” на мерките ред факти показваха, че тя е прибързана: настъплението на по-опасния „британски вариант” на вируса у нас; много ниският процент на ваксинация срещу заболяването. Пита се: Защо бе нужно това опасно упражнение?

Каквито и да са обясненията, всички те сочат към политически, властови мотиви зад решенията. Човешкото здраве остана на втори план.

Първият възможен отговор е, че Борисов обяви по-либералните мерки, за да не загуби подкрепата на най-засегнатите от рестрикциите сектори. На 1.03. почти всички заведения отвориха – при спазването на съответните изисквания и частични ограничения – с изключение на клубове, дискотеки и пр., за които бе обещано глътката въздух да дойде на 1.04., т.е. съвсем в навечерието на изборите на 4 април.

Разхлабването на мерките – зле прикрит замисъл на управляващите?

Ако сметките на управляващите са били да спечелят гласове с този предизборен подарък, те ще се окажат криви. На всички, не само на тях, „Ковид ваканцията” ще излезе солена. Тя може би ще бъде последвана от нов продължителен период на строги ограничения – ако не в цялата страна, то в редица населени места. В момента в 9 области ситуацията е тревожна.

Ако вирусът отново се разбеснее, това крие реален риск от ниска избирателна активност. А от нея ще спечелят партиите с твърди ядра като ГЕРБ и ДПС. Ниската активност (спад до около 2.5 млн. гласували) ще доведе до парламент със слаба легитимност. В 45-тото НС ще бъдат надпредставени партии като ГЕРБ, а по-малки и/или по-нови формации ще бъдат силно ощетени.

Не съм привърженик на конспиративните теории. Би било скандално ако това е зле прикритият замисъл на управляващите. Но с оглед на всички разкрития за морала на политическата върхушка в България, които ни поднесе само 2020-а, този сценарий не може да бъде напълно изключен.

DW

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook