МЕГАСКАНДАЛНО: Кой открадна 7,5 милиона лева от програмата Интегриран градски транспорт за Варна?

February 21st, 2016 | by gino
МЕГАСКАНДАЛНО: Кой открадна 7,5 милиона лева от програмата Интегриран градски транспорт за Варна?
градска инфраструктура
0

Програмата за Интегриран Градски транспорт е гордостта на Иван Портних. От профила си във фейсбук той ежедневно ни облъчваше с информация кога и колко автобуса са натоварени, пътуват или вече са доставени във Варна. По думите му той едва ли не е спасил проекта от провал. Как и защо обаче е имало провал така и не стана ясно. Освен доставката на автобуси обаче проектът включва и много други неща. Цялостната сметка за проекта е над 110 милиона лева и крайния срок беше декември 2013 г. Проектът беше удължаван неколкократно и за крайна окончателна дата беше определена 31 декеври 2015г. След тази дата неизпълнените компоненти от програмата ще останат за сметка на общината. Тази дата мина и от Община Варна отчетоха програмата едновременно за завършена и за удължена?!? Пълно безумие!

untitled

 

От всички десет точки отчетени като изпълнени на практика са изпълнени две – доставката на автобусите и велоалеите. Как са изпълнени няма да коментираме. Очевадно е обаче, че въпреки са отчетени и разплатени дейностите по програмата НЕ СА ИЗВЪРШЕНИ!

На 29-ти Февруари ще бъде спрян сайта varnatraffic.com. Какво общо има с това с програмата Интергриран Градски транспорт ще попитате? Сайтът и безплатната система varnatraffic.com се използват незаконно от Община – Варна и Кмета Портних за оправдаване на изплатените милиони по проект “Интегриран Градски Транспорт”. Договорът за изграждане на информационна система за пътниците за 6.2млн./без ДДС/ между Иван Портних и ДЗЗД Обединение Модерен Транспорт е отчетен като изпълнен и платен на изпълнителите още миналата година.  http://www.aop.bg/case2.php…   Всъщност, изпълнени и платени са 9 от 10-те компонента, включително и билетната система (за 8.3 млн.), http://www.aop.bg/case2.php…  която едва ли ще видим скоро.  На сайта http://itransportvarna.bg/, регистриран от Иван Портних https://who.is/whois/itransportvarna.bg за извършената работа за 7,5 милиона бяха сложени линкове към …………. безплатния сайт varnatraffic.com, които премахнати едва след реакция на сайта Варнатрафик в медиите. На практика Община Варна и Иван Портних са платили 7,5 милиона лева за нищо!

За съжаление, не сме в Румъния и не е реалистично да очакваме кмета Иван Портних да влезе в затвора или дори да бъде съден за този опит за измама в особено голям размер и злоупотреба с общите ни средства.

Защо от варнатрафик ще спрат сайта си? Според тях докато сайтът varnatraffic.com работи, той пряко или косвено се свързва от Община-Варна с резултата от корупционния проект. Затова са решили да спрат сайта, докато се изясни ситуацията около проекта, състоянието му и участта на “усвоените” средства. След товаvarnatraffic.com може да бъде пуснат отново.

Ние от varnahot.com имаме няколко въпроса към Иван Портних:

1. Г-н Портних, след като е отчетена за готова и е разплатена защо не работи Автоматизираната билетна система за 8,5 милиона лева? Изобщо има ли я?

2.Г-н Портних, след като е отчетена за готова и е разплатена защо не работи Системата за осигуряване на предимство на кръстовищата за 2 милиона лева? Изобщо има ли я?

3.Г-н Портних, след като е отчетена за готова и е разплатена защо не работи Системата за информация на пътниците в реално време за 3 милиона лева? Изобщо има ли я?

4.Г-н Портних, след като е отчетен за готов и е разплатен защо не работи Центърът за управление МГОТ за 1,4 милиона лева? Изобщо има ли го?

 

На нас ни е ясно, че отговори от Иван Портних няма да получим. Дали обаче тези въпроси трябва да ги задаваме само ние? След като премиерът Бойко Борисов е тръгнал на поход срещу непрозрачните и съмнителни обществени поръчки, то защо не започне с проверка именно на тази европрограма?  Нека Борисов покаже, че пред закона всички са равни. Дори и кметовете на ГЕРБ!

 

 

141536821069237

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook