КРАЙ НА НИСКИТЕ ЦЕНИ НА ДИЗЕЛА И БЕНЗИНА?

March 7th, 2016 | by gino
КРАЙ НА НИСКИТЕ ЦЕНИ НА ДИЗЕЛА И БЕНЗИНА?
горещи теми
0
Новата седмицата започна с рязко повишаване на цената на петрола! Към 15:30 часа българско време барел петрол сорт Brent* се търгува на цена $39.31, а на 20 януари цената беше само $22,48. Това е близо 80% увеличение за месец и половина!

Положителното настроение е движено и от очакванията преди срещата на членките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) по-късно този месец. Анализатори очакват най-големите петролни производители да се договорят за възможни варианти за повишаване на петролните цени. Енергийният министър на Обединените арабски емирства коментира, че цената на „черното злато” ще бъде коригирана в посока нагоре до края на годината, тъй като настоящите цени принуждават някои петролни производители да спрат да увеличават добива. Страховете за поевтиняване на петрола до $20 за барел вече избледняха, а все повече трейдъри, инвеститори и анализатори очакват цените на Brent и WTI да се стабилизират средно около $40 за барел през тази година.

llrkzf-HC

Как ще се отрази това на пазара на горива у нас? Лукойл вече покачи едровите си цени, но на пазара на дребно засега промени няма. Ако това повишение на цените на петрола не е моментно, а се задържи, то неминуемо цената на едро ще се покачи. Това неминуемо ще повлияе и на крайната цена по бензиностанциите. В условията на мониторинг от КЗК ще бъде интересно как отделните вериги ще определят цените си на дребно. Дали цените ще се вдигнат или заплахата от глоби за евентуален картел ще променят ценовата политика на отделните играчи и ще се стигне до наистина пазарни цени?

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook