Ликувай народе! Визите за Канада ще паднат!

April 19th, 2017 | by gino
Ликувай народе! Визите за Канада ще паднат!
горещи теми
0

Канада облекчава частично визовия режим за българи от 1 май, а от 1 декември 2017 г. визите ще отпаднат окончателно, съобщиха от посолството на страната.

От началото на месец май само с попълване на електронно разрешително за пътуване (еТА) до Канада ще могат да пътуват гражданите, които в последните 10 години са имали канадска виза, и онези, които в момента имат валидна неимигрантска виза за САЩ. Облекчението ще важи единствено за пътуващите със самолет и преминаващите транзитно през канадски летища.

Ако не отговарят на тези изисквания, гражданите ще продължат да имат нужда от виза за посещение. Всички българи ще се нуждаят от виза, ако влизат за първи път или повторно в Канада с кола, автобус, влак или кораб, включително и пътнически кораб, уточняват от посолството.

От там допълват, че подаването на молбата е прост, евтин (струва 7 канадски долара) онлайн процес, който отнема само няколко минути. eТA е валидно за срок до пет години и позволява на пътуващите да летят или да преминават транзитно през Канада колкото често желаят, за краткосрочен престой (обикновено за непрекъснат период до 6 месеца) да учат, да преминават транзитно, за посещение или за бизнес. В повечето случаи, eTA се издава в рамките на минути от подаването на молбата.

На 1 декември правителството на Канада възнамерява да отмени визовите изисквания за всички румънски и български граждани. От този момент нататък, те вече няма да се нуждаят от виза, за да пътуват до Канада, по въздух, суша или море, за престой до шест месеца. Все пак, подобно на други освободени от визови изисквания туристи, те ще се нуждаят от eTA, за да се качат на полет за Канада, информират от посолството. Допълнителна информация ще бъде предоставена на уебсайта на Министерството на имиграцията, бежанците и гражданството на Канада през ноември 2017 г.

Облекченият визов режим идва като резултат от подписването на икономическото споразумение СЕТА между ЕС и Канада.

“Канада цени особено много партньорството си с България”, посочва посланикът на страната у нас г-н Кевин Хамилтън. “Опростяването на процедурите за пътуване насърчава по-доброто разбиране и създава повече възможности за засилване на нашите жизненоважни междучовешки, бизнес и туристически връзки.”

Посолството предлага и допълнителни указания за пътуващите след 1 май 2017 г.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook