(Не)възможните е-билети в градския транспорт на Варна.

August 22nd, 2017 | by vencio1980
(Не)възможните е-билети в градския транспорт на Варна.
градска инфраструктура
0

Стартиращата компания Tickey започна продажбата на “мобилни” билети за градския транспорт във Варна през едноименната си онлайн платформа.

Компанията е успяла да монтира устройствата за купуване на мобилни билети за по-малко от два месеца в 180 от автобусите с инвестиция под 20 хил. евро. Така варненци ще могат да пътуват с електронни билети, но не благодарение на общината, която похарчи 8.3 млн. лв. за неработещи автомати за електронна продажба на билети и 3 години така и не успя да ги въведе в експлоатация. Средствата бяха похарчени като част от проекта “Интегриран градски транспорт на Варна” с европейско финансиране от 115 млн. лв.

Бързо и лесно vs. бавно и трудно

“Договорът ни с общинското дружество “Градски транспорт” беше подписан на 31 май т. г., каза Димитър Димитров от Tickey. Монтажът на устройствата започна около 15 юли и за не повече от две-три седмици успяхме да оборудваме около 90% от всички автобуси на компанията. След това за два дни обучихме кондукторите, които в момента продават ръчно билети, а само за 1 нощ разлепихме информационните стикери в автобусите”. По данни на Tickey инвестицията на компанията за инсталиране и въвеждане в експлоатация на системата е в размер на по-малко от 20 хил. евро.

Така онлайн продажбите на Tickey обезсмислят в голяма степен скъпата и все още неработеща система за електронна продажба на билети на общинската администрация в града, която безуспешно се бори с нейното въвеждане в експлоатация вече трета година, след като похарчи за изработката и монтажа на машините 8.3 млн. лв. Междувременно голяма част от тях вече са повредени и неизползваеми.

В опит да маскира провала на администрацията кметът на града Иван Портних вече няколко пъти от май м.г. досега официално обявява, че системата ще проработи всеки момент, но това така и не се случва. Проблемът е в некомпетентността при сключването на договор с изпълнителя – “Обединение модерен транспорт”. Оказа се, че неговото задължение било само “да достави и монтира машини с фискални устройства, но не и фискализирани”.

Как работи системата

“Не бих искал по никакъв начин да се конфронтирам с общинската администрация във Варна, каза Димитър Димитров. Целта ни е единствено да покажем, че този бизнес модел е по-успешен от другите”, казва той.
Системата на Tickey позволява на всеки, който има в себе си смартфон или друго мобилно устройство, свързано в интернет, и използва банкова карта или PayPal акаунт, да си купи мобилен билет веднага щом влезе в автобус или тролей във Варна. Цената е същата като на хартиения билет.

За да бъде ползвана системата на Tickey, на всяко устройство, през което се извършва покупката на билет, трябва да бъде инсталирано едноименното мобилно приложение, достъпно за свободно сваляне. Системата използва сензори за близост, които не позволяват предварителна покупка на билет. Тя обаче има функция, която показва най-добрия и бърз маршрут за придвижване до определена точка на Варна.

Бизнес моделът на стартиращата компания се базира върху предварителното купуване на билети за градския транспорт, а в зависимост от броя им се формира и отстъпка от цената, която може да варира между 4% и 10%.
Tickey вече продава билети на 11 входа в 9 метростанции в София, както и по двете тролейбусни линии в Бургас, където предстои покриване на целия градски транспорт.

В началото на 2016 година Tickey започна съвместна работа и с фериботния пункт в графство Корнуол във Великобритания. Стартиращата компания работи и върху пилотен проект за метрото в Делхи, а до дни дружеството ще пусне и система за продажба на мобилни билети в канадския град Шербрук. По друг подобен проект стартъпът работи и в Португалия.

capital.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook