Отваряйте си очите! Нов вирус плъзна из Facebook

June 27th, 2016 | by gino
Отваряйте си очите! Нов вирус плъзна из Facebook
ваши репортажи
0

От няколко дни във Facebook се разпространява вирус, който ви изпраща известие, че ваш приятел ви е споменал в коментар, а при натискането на известието се изтегля файл – това просто е поредният вирус.

Ако сте на персонален компютър, вероятно ще ви поиска съгласие за отваряне на сайт. В никакъв случай не се съгласявайте.

Специалистите съветват: Ако сте получили Facebook съобщение, че ваш приятел ви е споменал персонално в коментар и след натискане браузърът ви сваля файл с разширение *.jse не го приемайте. За всеки случай проверете компютъра си за зловреден код с този онлайн скенер: www.eset.com/bg/home/products/online-scanner/ След като проверката за вируси приключи рестартирайте и направете нова проверка с този скенер:www.bitdefender.com/scanner/online/free.html

Ако все пак сте свалили и стартирали файла, направете проверката за зловреден код (по-горе), като докато тя тече спрете интернета на компютъра си. След това променете паролите на интернет банкирането си (най-добре от различен компютър), Facebook акаунта, мейла и всички други важни и критични услуги, които ползвате.

 

За да защитите добре Facebook акаунта си освен силна парола от настройките за сигурност можете да добавите до 5 ваши сигурни приятели. Въведете двустепенна система за логване, чрез мобилен телефон и SMS код. Това също се извършва от настройките за сигурност. Ако използвате Facebook през смартфон и след като сте получили известие за споменаване от ваш приятел сте натиснали и приели, най-вероятно са започнали в браузъра да се показват агресивни съобщения, че телефонът ви е заразен с вирус, с приканване да натиснете бутон, за да се изтрие.

Не натискайте нищо! Веднага рестартирайте смартфона. След това инсталирайте антивирус от онлайн магазина и го пуснете да сканира устройството. След това отново рестартирайте. И в този случай промяната на всички пароли е силно препоръчителна.

Нашият съвет е изобщо да не кликвате на известия за споменаване, докато от Facebook не предприемат някакви действия за премахването му.

economic.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook