„Отивате си вкъщи!“

August 3rd, 2021 | by gino
„Отивате си вкъщи!“
ваши репортажи
0
Представете си следната ситуация: Заради тежко заболяване почти пълен инвалид на пределна възраст има нужда от преливане на кръв всяка седмица в продължение на последните две години. Живее на петия етаж в стара кооперация без асансьор. Движи се пряко сили.
Да прескочим епизода, в който той някак си е занесен до Университетската болница “Св. Марина” във Варна. Там научава, че за него днес кръв няма и няма да има, докато не осигури т.нар. бележка за дарена кръв. Отговорът на въпроса „Какво следва от тук нататък?“ гласи: „Отивате си вкъщи и носите бележка!“.
Всичко това се случва защото Районният център за трансфузионна хематология във Варна е спрял (за пореден път) осигуряването на кръв за планови кръвопреливания, освен след представяне на въпросната бележки, че някой е дарил кръв в полза на нуждаещия се от нея.
В деня на насроченото десет дни по-рано кръвопреливане, с тежко болния инвалид във варненската университетска болница не се среща лекар, не са му направени нито преглед, нито кръвни изследвания, които да установят дали пропускането на предварително планираната процедура няма да е фатално за живота му.
„Отивате си вкъщи!“
Като мотив за отказа да извършат кръвопреливането на тежко болния пациент от Клиниката по хематология в болницата показват циркулярна бележка с алабалистичен текст (на снимката), подписана „От ръководството на Районен център за трансфузионна хематология – Варна“. В нея, е посочен чл. 11, ал.3 от Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането. Там е написано следното: „Органите на централната и местната власт, юридическите и физическите лица са задължени да съдействат за осъществяване на промоцията при вземането на кръв“.
Някой да е чул или виждал наскоро кампания за кръводаряване, промотирана и провеждана от Районен център за трансфузионна хематология където и да е в страната? Някой виждал ли е плакат, чул ли е клип, кликал ли е върху банер, промотиращи кръводаряването? Къде са колите, фургоните, импровизираните кръводарителски кабинети на тези центрове за трансфузионна хематология? Аз не съм!
Това, което се случва в момента, а и в безброй подобни моменти, е изнудване, мародерство и престъпление! И най-лошото е, че се случва в условията на рецидив.
Изправяйки до стената пациенти в безизходица, районните центрове по хематология на практика ги принуждават да вършат тяхната работа.
Второ – роднините и приятелите – потенциални кръводарители, са краен брой. Тяхната солидарност с болния не могат да бъдат експлоатирани безпределно. Тогава остава третият вариант – плащане за кръводаряване. Така държавата принудително вкарва болните си граждани в схемите на незаконна търговия с кръвни продукти.
И четвърто – всичко, описано до тук е отказ от медицинска помощ за хора без път назад.
„Отивате си вкъщи!“
Спас Спасов, Фейсбук

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook