Охранителните канали в Аспарухово-десетки обещания, а реално НИЩО!

July 8th, 2016 | by vencio1980
Охранителните канали в Аспарухово-десетки обещания, а реално НИЩО!
градска инфраструктура
0

Сагата с охранителните канали в квартал Аспарухово много напомня на тази с Аспарухов мост . От трагедията преди две години се изрекоха много приказки, десетки обещания за пари и скорошни ремонти , а реално към момента няма нищо направено за безопасността на жителите на квартала.

Над 8,5 млн. лв. от фонд “Солидарност” бяха преведени на община Варна за укрепване на двата охранителни канала в Аспарухово от  Министерският съвет. След като с идейните проекти бяха спечелени парите от фонд “Солидарност” беше обявена обществена поръчка за избор на изпълнител.От общо 8 участници на финала остават двама за двете обособени позиции. За възстановяването водопроводимостта на западния охранителен канал първо е класирано ДЗЗД „Видими промени” – Аксаково, а на второ място – ДЗЗД „Аква” – Варна. За източния охранителен канал са класирани същите дружества, но в обратен ред. Оценяващата комисия е препоръчала на Община Варна сключване на договори с класираните на първо място за всяка от двете обособени позиции на поръчката.Резултатът е обжалван пред Комисията за защита на конкуренцията от ДЗЗД „Аспарухово 2015“. Няколко дни след това КЗК е отхвърлила жалбата.

Още тогава зам.-кметът инж. Христо Иванов заяви, че през месец юли трябва да започне първият етап от строителството на охранителните канали в кв. „Аспарухово”. ДА ама НЕ , противно на очакванията обаче неуспелият кандидат е подал жалба и срещу това решение, която е заведена във Върховния административен съд на 6 юни.

Кметът тогава в свой стил потърси виновника другаде, обвинявайки фирмата ,че спира строителните дейности и ако не е било обжалването, ремонтите са щели да приключат до края на месец август. ”Община Варна имала светкавична готовност за започване на дейностите , веднага след като съдът се произнесе по жалбата.”

Преди два дни  отстраненият участник в конкурса за изграждането на охранителните канали в „Аспарухово” – ДЗЗД „Аспарухово 2015″ оттегля  жалбата си пред Върховния административен съд. Така вече няма никакви пречки за започването на укрепването на деретата в Аспарухово. Не виждаме обаче реакция от Общината , не виждаме готовността, няма информация за началото и края на ремонтните дейности. До момента имаше само оправдания , а сега е време да започнат реалните дейности !

Добре е също така да се разгледат внимателно порочните практики на Община Варна за избор на доставчици, изпълнители и изобщо всички тръжни процедури които се провеждат. Почти всички решения на Община Варна по тръжните процедури са атакувани в съда и това води до забавяне  изпълнението на поръчки ! В случая с Аспарухово едно такова забавяне може да струва живота на десетки хора!

 

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook