Петролът поскъпна заради споразумението на ОПЕК+ за квотите за добивите на петрол.

December 4th, 2020 | by gino
Петролът поскъпна заради споразумението на ОПЕК+ за квотите за добивите на петрол.
ваши репортажи
0
Сортът Брент поскъпва с 1,79% до 49,58 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол повишават цената си с 1,58% до 46,35 долара за барел. Причините за покачването е срещата вчера на ОПЕК+, на която бе постигнато споразуменние за квотите за добивите на петрол. Целта на постигнатите договорки е постепенното смекчаване на ограниченията в добивите така, че петролния пазар да остане в дефицит през първото тримесечие на следващата година и това да доведе до стабилно и устойчиво нарастване на цените до 2021 г.
Новината доведе до нов ръст в цената на петрола, която вече бе започнала да се покачва заради новините за новите ваксини за коронавируса. Очакванията са, че търсенето на гориво ще започне да се възстановява, след като ваксините срещу Covid-19 бъдат разпространени.
Накъде ще тръгне цената на петрола пред 2021 г? Отговорът на този въпрос зависи от два фактора.
Първо от развитието на кризата с коронавируса и от там на скоростта на възтановяване на икономиките. В момента цари умерен оптимизъм, че благодарение на ваксините след 3-4 месеца кризата ще започне да отшумява. Ако това се случи, то ръста на цената на петрола ще се запази и може да достигне нива $55-$60 за барел. Ако обаче има трета вълна дори ограничениет добили няма да спрат срива в цената на петрола.
Вторият фактор е поведението на страните от ОПЕК. В хода на настощщите преговори излязоха на показ разногласията между основните страни членки на картела – Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия. Преговорите в ОПЕК стават все по-разгорещени, а постигането на споразумения – все по-трудно. Вероятността отделни страни да не спазят договорените квоти е реална. При по-високи цени досега често сме ставали свидетели на нерегламентираното увеличаване на добивите. Цената на петрола през 2021г ще зависи и от това дали тази практика ще продължи или не.
инж. Пламен Дочев

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook