Поредните обещания: Автомагистрала “Хемус” ще бъде напълно завършена до края на 2024 година

April 21st, 2018 | by gino
Поредните обещания: Автомагистрала “Хемус” ще бъде напълно завършена до края на 2024 година
градска инфраструктура
0

Автомагистрала „Хемус“ ще бъде изцяло готова до края на 2024 година! Поредните обещания за завършването на магистралата този път дойдоха от министъра на регионалното развитие Николай Нанков.  Финансирането на строителството няма да бъде от еврофондове, а от бъдещите приходи на бъдещата тол система, която евентуално ще заработи от следващата година. С други думи ще има магистрала, но ако бъде готова тол системата и ако заложените приходи бъдат реализирани. Защо ли това обещание прилича на онова другото за колелото от известна родна кинокомедия.

Година преди евентуалното завършване на АМ”Хемус” през 2023 година по план ще трябва да бъдат готови автомагистралите „Струма“ и Русе – Велико Търново, а до края на тази година Лот 3.3 на АМ „Струма“ от Сандански до Кресна. В процес на изграждане е лот 3.1. на АМ „Струма“. И 9,3 км от “Хемус” от Ябланица до Боаза, чието строителството стартира на 27 март т.г.

За да се завърши АМ “Хемус”, то ще трябва да се извърши проектиране на 16,3 километровия участък от пътен възел „Белокопитово“ до пътен възел “Буховци“, да се проектират  50 километра от Боаза до пътя Плевен – Ловеч, да се стартират търгове за изграждането на участъците от Боаза до п.в. „Дерманци“, от – п.в. „Дерманци“ до п.в. „Каленик“ и от п.в. „Каленик“ до пресичането с Плевен-Ловеч. След това ще бъдат обявени и процедури за инженеринг на 85 км от пътя Плевен – Ловеч до Русе-Велико Търново, разделен на три подучастъка. Ако няма обжалвания, тол системата заработи, съберат се пари и не се появят други пречки, то след 6 години може да пътуваме от Варна до София само по магистрала. А дано…

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook