Празнуваме днес Свети Трифон Зарезан

February 14th, 2016 | by gino
Празнуваме днес Свети Трифон Зарезан
горещи теми
0
На 14 февруари празнуваме Трифон Зарезан или Деня на лозаря – традиционен български народен празник в чест на Свети Трифон.
Чества се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите на 14 февруари по григорианския календар. Смята се, че какъвто човек срещнеш сутринта на улицата на Трифоновден, такъв ще ти е късметът. Ако на днешния ден дадеш пари, то цяла година ще даваш, а ако вземеш пари то цяла година ще взимаш.
655-402-trifon-zarezan-v-loziata-na-vinprom-peshtera
По традиция на този ден рано сутрин се меси обреден хляб. Сготвя се също пълнена кокошка с булгур или ориз и кисело зеле. В нова вълнена торба стопанинът на къщата слага питата, кокошката, бъклица вино и тръгва към лозето, за да го подреже.В ритуала за подрязване за берекет на гроздето, мъжът се обръщал на изток, прекръствал се тържествено и с косер отрязвал от три главини няколко пръчки. Отрязаното място се поливало с червено вино и благославяло с думите: “Колкото капки, толкова коли грозде” С подрязаните клонки се украсявало бъклицата с вино, калпаците на мъжете, иконите у дома. Някой пък ги хвърляли във водата, за да тече виното така като реката. Слагало се обща трапеза в лозята с донесената храна и се пиело вино за здраве и берекет.
1639843_375_282_4x3

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook