Президентът на Турция Ердоган отново изнудва Европа

November 12th, 2016 | by gino
Президентът на Турция Ердоган отново изнудва Европа
горещи теми
0

Президентът на Турция, Реджеп Тайип Ердоган, заплаши Европа, че във всеки един момент трите милиона бежанци, намиращи се на територията на страната, могат да потеглят към континента, съобщи БНР.

Причината е, че ЕС не плащал достатъчно на Анкара, както се били споразумели. Съюзът е дал 250-300 милиона  евро, а други 550 милиона са осигурени от Върховния комисариат на ООН. Правителството на страната, НПО-та и общините обаче са похарчили близо 40 милиарда долара.

“В момента в Турция има 3 млн. сирийски бежанци, те могат да отидат в Европа, могат и пеша да тръгнат. И докато ние тук се грижим за тези 3 милиона, Евроепйският съюз е длъжен да ни подпомага. Ако тези бежанци потеглят към Европа, тя какво ще прави, ще се обърка. Сега не иска да приеме 100 или 500 души. Беше ни обещана помощ от 3 млрд. евро през юни и втори транш също толкова, нищо от това не е изпълнено”, заяви Ердоган.

Той не пропусна да критикува и САЩ за това, че не са му пратили ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвинен от политика, че е организирал опита за военен преврат от 15 юли.

В доклада си за Турция, издаден преди дни, Европейската комисия посочи, че в подкрепа на сирийските бежанци в страната вече са разпределени 677 милиона евро, а договорената сума е двойно по-голяма. В началото на седмицата австрийският външен министър призова Европейският съюз да спре да плаща тези пари, тъй като според него Анкара не изпълнява ангажиментите си.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook