ПУТИН ПРИЗНА ДНР И ЛНР

February 22nd, 2022 | by Христо Асенов
ПУТИН ПРИЗНА ДНР И ЛНР
горещи теми
0
  • Руският президент Владимир Путин подписа в Кремъл указа за признаването на Донецката народна република и Луганската народна република за независими държави. Веднага след това той парафира и договор за приятелство и взаимопомощ с двете признати от Русия държави, които от останалия свят са наричани сепаратисти.

Министерството на отбраната на Руската Федерация ще обезпечи посредством въоръжените сили поддръжката на мира на територията на Донецката народна република и на територията на Луганската народна република, се посочва в документите. Основанието е посочено в трета точка от указа. Освен това ръководитителите на отцепилите се от Украйна области помолиха Путин за помощ.

Преди това Путин направи едночасово обръщение към нацията, в което изложи аргументите си да прибегне до това решение. Той обяви, че повече не може да продължава геноцидът над хората, чийто майчин език е руски, а Украйна ги третира като чужденци, като визира жителите на Донбас.

Налице е опасност от внезапен удар по нашата страна, предупреди руския народ президентът.

“В документите на НАТО нашата страна директно е назована като враг. И на нас не ни иска да го повярваме, но това е така”, каза той.

Путин започна обръщението с исторически преглед за това как болшевиките са създали Украйна, като се върна още към годините на сформиране на СССР.

Руският президент я нарече “Украйна на Владимир Илич Ленин. Той е нейният създател и архитект, а сега му събориха паметника. Това те го наричат “декомунизация”, отбеляза Путин. В историческия преглед на отношенията Русия-Украйна той стигна до дните на Майдана и обвини Запада, че не обелва дума за зверски изгорените живи хора в Одеса. Путин заключи, че никой не търси убийците, но техните имена са известни на руснаците и те ще направят всичко, за да ги изправят пред съда.

По думите му Украйна в момента се опитва да направи “блицкриг на Донбас”. “Не минава нито ден без обстрел”, заключи Путин и изреди целия арсенал, с който е атакувано населението на Донбас. Убийствата, издевателства над деца, старци и жени не спират, както и гаврите с рускоговорещите, отбеляза той. “Цивилизовият свят, както западните страни се наричат, предпочита да не забелязва това, геноцида, целия ужас”, заяви руският президент. “Колко още може това да продължава и да се търпи? Русия е направила всичко за съхраняването на териториалната цялост на Украйна”, каза той.

“В сложната ситуация, когато нашите предложения останаха без отговор, Русия има пълното право да действа, както намери добре, за да гарантира безопасността си”, обобщи Путин по повод предложенията, които си размени Руската федерация с НАТО по време на преговорите. “Ние чудесно разбираме нашата отговорност за сигурността в региона”, изтъкна руският президент, като добави и отговорността за сигурността на Европа, но заключи, че НАТО и САЩ се опитват да шантажират страната му.

Що се отнася до санкциите, Путин беше категоричен, че така или иначе винаги Западът ще си намери “формален повод” да ги наложи, даже без Украйна да е причината. “Целта е една – да се спира развитието на Русия”, заключи той, само защото, по думите му, е голяма и независима страна. “Влизането на Украйна в НАТО е пряка заплаха към Русия”, повтори Путин и припомни договореността от 1991 г., че НАТО няма да се разширява на Изток. По думите му Русия е била измамена. “Всичко се получи точно обратното. Русия изпълни всички свои ангажименти”, констатира Путин.

“Ние имаме доказателства, че диверсионните групи са поддържани от западни служби”, обвини още държавният гава на Руската федерация. Той предупреди, че Украйна се готви да създаде ядрено оръжие. “Не можем да не реагираме на тази реална опасност”, заяви Путин.

Путин обвини още Запада, че през последната година на територията на Украйна постоянно са присъствали чужди контингенти под предлог на съвместни учения, които са насочени към Русия, а въздушното пространство на Украйна е отворено за безпилотни разузнавателни полети на САЩ.

Президентът на Русия отчете, че гражданската война в Украйна продължава вече 8 години, а почти 6 милиона украинци, което е 15 процента от населението на страната, са заминали зад граница. По думите му налице е откровен грабеж на руската икономика, а редица държавни органи са под директното ръководство на американското посолство там. Посолството на САЩ контролира бюрото за борба с корупцията и специализираната прокуратура, а резултати няма, каза президентът на Русия.

“Разбират ли, че страната им не е дори протекторат, а колония?”, изрази недоумение по адрес на украинските граждани Путин. И констатира, че в страната е налице пълна липса на суверенитет и дерусификация.

“Смятам, че е необходимо да обявя дълго отлагано решение”, каза Путин и съобщи, че подписва указа за признаване на независимостта за двете републики, като се обърна към Федералното събрание на Руската федерация да го ратифицира още утре.

Преди церемонията Путин лично информира по телефона германския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон, че възнамерява да подпише указ за независимостта на ДНР и ЛНР, съобщи ТАСС.

В отговор на Путин от Белия дом огласиха, че американският президент Джо Байдън ще подпише пък указ за забрана на всякакво финансиране, инвестиции и търговия с ДНР и ЛНР.

НАТО осъди признаването на двете републики, което, подрива усилията за уреулиране на конфликта в Украйна и нарушава Минските споразумения, заяви генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг в Туитър.

“НАТО поддържа суверенитета и териториалната цялост на Украйна”, каза генсекът на Алианса. “Призоваваме Москва да престане да разпалва конфликт и да избере дипломацията”, каза Столтенберг.

Френският президент Еманюел Макрон също осъди акта на руския президент за признаването на Донецка и Луганска област.

Веднага след обръщението на Путин и подписването на указите в Донбас настанаха всенародни тържества, а фойерверки озариха небето. Местното население развяваше руски знамена.

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook