Първият училищен звънец – присъствено или онлайн?

August 1st, 2021 | by gino
Първият училищен звънец – присъствено или онлайн?
горещи теми
0

Към този момент се предвижда нормално присъствено начало на учебната година. От МОН обаче не изключват и варианта стартът на 15 септември да е онлайн заради зачестилите напоследък ковид случаи на “Делта” вариант и прогнозата, че те ще достигнат 1500 на ден в края на август. Съвсем възможно е и частично отваряне на образователните институции. С кой от трите варианта обаче ще продължи училищният живот през есента, ще стане ясно броени дни преди 15 септември, в зависимост от епидемичната обстановка и броя на заразените в страната.

В най-добрия случай учебната година ще започне по обичайния начин, а в най-лошия – онлайн. Компромисният вариант залага на смесено обучение – присъствено и дистанционно, което е възможно с приетите промени в ЗПУО. Със сигурност обаче от МОН заявяват, че няма да се стигне до затваряне и дистанционно обучение във всички училища в страната.

Служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков не е спирал да призовава учители и директори да се ваксинират. Към момента не се предвижда задължителна ваксинация на учителите, но ще има по два дни допълнителен отпуск за тези, които се ваксинират. Той каза, че от МОН са “за” присъствена учебна година и само в краен случай да се преминава към дистанционно обучение.

Според проф. Денков какво е ще е бъдещето – зависи от нивата на ваксинация. “Трябва да се гонят 100% ваксинация при специалистите, които работят с деца”, смята той.

kmeta.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook