РЕКОРДНИ РАЗХОДИ ЗА ОБСЛУЖВАНЕ НА КРЕДИТИ ОЧАКВАТ ВАРНА!

December 18th, 2017 | by vencio1980
РЕКОРДНИ РАЗХОДИ ЗА ОБСЛУЖВАНЕ НА КРЕДИТИ ОЧАКВАТ ВАРНА!
горещи теми
0

Както вече писахме, Община Варна изтегли заеми за близо 73 млн. лв., с които ще финансира редица инфраструктурни обекти. Решението за поемането на кредитите беше прието от съветниците от финансовата комисия към местния парламент. Почти половината пари от новия заем ще отидат за довършването на булевард „Васил Левски”. Соченият за най-мащабен проект е на обща стойност 113,3 млн. лв. От тях 80,5 млн. лв. се отпускат  от правителството, а останалата част от 32,7 млн. лв. трябва да бъде осигурена от общината.

Лично Портних преди дни се похвали , че Варна има заеми ”само” за близо 60 млн.лева. Какво се случва сега, след новите средства с които ще загроби Общината? Прогнозите за настоящата година са, че общината ще я завърши с кредити за 53 млн. лв.. С новите заеми общата сума ще надхвърли 120 млн. лв., като през 2021 и 2022 г. се очаква разходите за обслужването им да достигнат близо 19 млн. лв.

Варна постепенно започва да влиза в състояние на дълговата спирала. Състояние, при което общината ще е принудена с години да тегли заеми, с които да финансира бюджетните си дефицити, както и да обслужва старите кредити. Стигне ли до това състояние, Варна няма да може да излезе с години от него. Още с гласуването на нов бюджет, сериозна част от него ще е предвидена за обслужване на стари кредити.

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook