Руската ваксина Sputnik – V е постигнала 97,6% ефективност при 3,8 милиона ваксинирани

April 20th, 2021 | by gino
Руската ваксина Sputnik – V е постигнала 97,6% ефективност при 3,8 милиона ваксинирани
горещи теми
0

Руската ваксина Sputnik – V е постигнала 97,6% ефективност. Това число е достигнато след анализ на данните на 3,8 милиона руснаци, ваксинирани от началото на декември миналата година, когато започна ваксинацията, до края на март 2021 година.

“Заболеваемостта, започвайки от 35-ия ден от датата на първата доза, е само 0,027%”, уточняват от Руският фонд за директни инвестиции (ангажиран с разпространението на Спутник-V). В същото време заболеваемостта на Covid-19 сред руснаците, които не са били ваксинирани за същия период, е 1,1%.

Формулата, по която е изчислена ефективността на ваксината след ваксинация на популацията. Кредит: RDIF

„Реалната ефективност на ваксината “Спутник-V” може да е дори по-висока от резултатите от нашия анализ, тъй като данните на системата за регистрация на пациенти позволяват времева разлика между вземането на проби (действителната дата на заболяването) и диагнозата. Така Спутникk-V за пореден път потвърждава своята висока ефективност в превенцията на коронавирусна инфекция“, добавя Александър Гинцбург, ръководител на центъра „Гамалея“.

Авторите на статията в naked-science.ru отбелязват, че 35-те дни от момента на първата ваксинация, след които се сравнява ефективността на ваксината, е много повече от 21 дни в резултатите от третата фаза на клиничните изпитания върху доброволците.

От изданието се съмняват в данните на производителя – процентът заболеваемост на неваксинираната популация (1,1%), взет предвид във формулата за изчисляване на ефективността, не отразява рекордната излишна смъртност, регистрирана в Русия. Съдейки по него, властите не успяха да проследят значителна част от руснаците, заразени с коронавирус (миналата година в Русия загиват около 300 хиляди души повече, отколкото през 2019 г.).

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook