СКАНДАЛНИЯТ РЕМОНТ В УЧИЛИЩЕ НАЙДЕН ГЕРОВ Е ВЪЗЛОЖЕН ОТ ОБЩИНА ВАРНА!

December 13th, 2018 | by vencio1980
СКАНДАЛНИЯТ РЕМОНТ В УЧИЛИЩЕ НАЙДЕН ГЕРОВ Е ВЪЗЛОЖЕН ОТ ОБЩИНА ВАРНА!
градска инфраструктура
0

След като преди дни гръмна скандала с неремонтираните тоалетни в затвореното вече година за ремонт училище „Найден Геров“, в което учат около 1500 деца, пръснати в 4 училища в града, Общината в лицето на Лилия Христова в публикации за варненски сайтове си изми ръцете с директора на училището, която според думите ѝ била Възложител по договора  за „прилагане на мерки за енергийна ефективност в уличище „Найден Геров“, финансиран изцяло с евросредства.Сумата, за която се прави ремонт цяла година е почти 1.8 милиона с ДДС, като никой от общината не се е сетил да даде общински средства и докато училището е затворено да се направи и ремонт на санитарните възли.

Интересно е да се разбере колко дограма е подменена, защото училището имаше ПВЦ дограма на всички класни стаи още преди ремонта за енергийна ефективност!

Разполагаме с договора и там директора не е отбелязан като Възложител. Ясно и точно в договора е написано Община Варна, представлявана от лицето Иван Портних .

договор

Още по-странно изглеждаше изявлението на общинската служителка Христова, че няколко дни преди да излязат снимките на родител на дете, учащо във въпросното училище, общината била отпуснала 30 000 лв и щяла да отпусне още за ремонт на вече известните на цялата страна тоалетни.Цяла година училището е затворено и никой досега от общината не се сети да отпусне пари и ремонта да се извърши в тази една година, докато учениците ги няма.

Прословутата иновация от снимката, където върху турска тоалетна е сложено цукало се наложила по думите на директорката, защото трябвало в рамките на един ден да осигурят възможност на дете с двигателни проблеми нужните условия за използване на санитарен възел в училище.

Когато законодателят задължи всички български училища да приемат деца с увреждания в тях, е пропуснал да задължи общините и министерство на образованието да осигурят такава възможност в училищата, където да се направят рампи, асансьори и подходящи за използване от деца с увреждания санитарни възли.Оставени да решават както намерят за възможно проблема, директорите са правили каквото могат.

Най-интересното обаче остана ненаписано и некоментирано.Защо изобщо се стигна до тези снимки, след като обикновено родителите биват допускани в сградата на училището само при родителски срещи и много рядко по друг повод?

Всъщност в договора на Община Варна със спечелилия обществената поръчка строител нямало клауза за почистване на сградата след ремонта, който включва замазки и шпакловки. Въпреки, че от община Варна са знаели, че няма такава клауза, те не са предвидили общински средства за почистване и всъщност принуждават директора на училището да се справи със сериозната работа на толкова голяма площ само с 4-5 лелички-хигиенистки, с които разполага. Най-интересното е, че пък изтегляйки леличките да чистят все още затвореното за децата училище, няма кой да почиства след приключването на учебните занятия в другите 4 училища, където сега пребивават учениците от „Найден Геров“ и директорката  е принудена да моли учителите да почистват след последния час.Отгоре на всичко се бърза с чистенето, защото другата седмица щяла да минава комисия от общината, където естествено ще има поканени репортери и оператори, които да снимат ремонта-слънце в изчистеното училище, а децата ще влязат чак през м.януари. Давайки си сметка, че леличките няма как да се справят директора помоли родителите да се включат в почистването на класните стаи, което доведе до снимките на таткото на първокласника.

Предвиденото по договор не включвало ремонт на тоалетните, а само изграждане на две такива за инвалиди, както и рампа пред стълбите на училището, каквато вече има.

Дворът на училището е целият в боклуци, не са пипнати по никакъв начин настилките, които са от преди 50 години сигурно и на места ,където е прокопано, за да се поставят тръби за газова инсталация е прясно асфалтирано само.

Не беше никак трудно някой от общината да се досети, че докато училището е затворено може да се направи ремонт на тоалетните и двора с общински средства, за да се използва времето, когато и без това децата не са на занятия там.Не беше трудно и да се предвидят средства за почистване с професионална техника, а не леличките с парцалите да мият по около 15-20 пъти коридорите, защото натрупания прах не се отмива лесно, а те не разполагат с прахосмукачки.

Не, не беше трудно, но за някоя друга община, в която някой мисли  и си признава, когато греши, но не и във Варна, където кмета Портних забранил да го тагват във ФБ, защото му е неприятно да чуе нещо различно от „Браво, кмете“, което обичайно е написано под публикациите му на страницата, защото всеки негов критик бива незабавно блокиран.

Нека някой от Община Варна все пак да отговори дали и останалите директори на училищата в ремонт ще трябва да си организират почистването след ремонта сами и толкова ли е трудно някой да предвиди средства за тази дейност, вместо да оставя на директорите да се спасяват както могат, че и срокове да им поставя?!

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook